Jetson Nano Gaz, Işık, Nem Sıcaklık ve UV Ortam Sensörleri
Bu ortam sensörleri modülü sayesinde Jetson Nano bulunduğu ortamı analiz edebilir ve etkileşime geçebilir hale geliyor. Hatta sensörlerden gelen verileri gerçek zamanlı olarak harici ekran kullanmadan, tümleşik OLED ekranında yayınlayabiliyor.
Modül, I2C Bus üzerinden geliştirici kitiyle haberleşiyor. I2C Bus; kullandığınız çevre birimlerinin, sensörlerin, işlemci ile tek bir hat üzerinden haberleşmesini sağlayan seri iletişim yoludur. Böylece modülde bulunan 5 sensör, kablo ya da yol karmaşıklığı yapmadan birbiriyle ve geliştirici kitle çalışır.
Modülün üzerinde 5 adet sensör var:
- Işık Sensörü
- Sıcaklık, Nem ve Hava Basıncı Sensörü
- 9 Eksenli Sensör (ivme ölçer, jiroskop ve manyetometre)
- IR/UV Sensör
- VOC Sensörü
Neler Yapabilirsiniz?
- Işık sensörüyle ortam aydığınlığını LUX biriminde ölçebilirsiniz.
- Sıcaklık, Nem ve Hava Basıncı Sensörü ile Jetson’ın çalıştığı ortamı daha iyi takip edebilir, ciddi yükselme veya azalmalarda uyarı sistemi kurabilirsiniz.
- 9 Eksenli sensör; 3 eksen ivme ölçer, 3 eksen jiroskop ve 3 eksen manyetometreden oluşuyor. Bu sensörü kullandığınız otonom aracınızın hızını ölçebilir, eğimli arazide gidişini analiz edebilir, takla atıp atmadığını anlayabilirsiniz.
- IR/UV sensörü ile seranızın içine gelen ışının yüzde kaç görünür yüzde kaç UV ışından oluştuğunu ölçebilirsiniz. Işın miktarına yönelik alarm sistemi kurabileceğiniz gibi seradaki bitkilerin daha verimli tozlaşmasını sağlayabilirsiniz.
- VOC Sensörü; VOC, uçucu organik bileşikler anlamına gelir. Ortamın hava kalitesini ölçebileceğiniz gibi üretim ortamınızda gaz kaçağı olup olmadığını tespit edebilirsiniz.
Jetson Nano 3-CH Röle
Röle; temel anlamıyla düşük akım kullanarak yüksek akım kullanan elektrik devrelerini kapatıp açan elektriksel anahtarlardır.
Jetson Nano için tasarlanan 3-CH röle sayesinde projelerinize artık yüksek AC akımı da dahil edebileceksiniz. Genişletme kartı, direkt olarak Nano GPIO girişlerinin üstüne takılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede GPIO girişlerini rahatlıkla kullanmaya devam edebilirsiniz.
Rölenin üzerinde, geliştirme kitinizin yüksek akım karşısında zarar görmesini engelleyen optokuplör (işlemci ile röle arasındaki haberleşmeyi ışık kullanarak yapan komponentler) denen bir komponent bulunuyor. Bu komponent sayesinde geliştirici kitiniz, yüksek akımdan izole edilmiş oluyor.
Nerelerde Kullanabilirim ?
- Nano üzerinde görüntü işleme kullanarak, eve gelen kişiye göre ışıkları açabilirsiniz (ya da kapatırsınız).
- Otomatik kapı yapmak istiyorsanız, yüksek voltaja ihtiyaç duyan kilitleri, röle ile açabilirsiniz.
- Konveyör üzerindeki malzemeleri birbirinden ayırmak için gereken motora röle yardımıyla güç sağlayabilirsiniz.
Jetson Nano Ses Kartı
Bu sürücüsüz tak ve çalıştır ses kartı sayesinde AI projelerinizde artık hoparlör ve mikrofon kullanabilirsiniz.
Yüksek güçlü 5W’lık SSS1629 ses çipi, usb veri yolu kullanarak Jetson ile haberleşiyor.
Stand off kullanarak yer çok yer kaplamadan kit üzerine monte edebilirsiniz.
Nerelerde Kullanabilirim?
- Sese kontrollü AI projeleri yapabilirsiniz.
- Google Assistant Service kullanarak, kendinize AI yardımcı yapabilirsiniz.
- Ses tanımlayıcı kullanarak ses tonunuza göre uygun müzik çaldırabilirsiniz.
- Nesne tanımlama ve ses kartını birleştirerek, Nano sadece nesneyi algılamakla kalmaz size ne olduğunu da söyler.
Jetson Nano UPS Modülü
Bu modül, geliştirici kitine güç sağlarken aynı zamanda UPS (cihazlara tolerans değerleri dışında elektrik gelmesini önleyen elektronik cihazlar) görevi de görüyor. Örneğin adaptörden güç alıyorsunuz ve aniden elektrik kesildi ya da bağlantı koptu, UPS özelliği olduğu için geliştirici kiti kapatmadan otomatik olarak bataryadan beslemeye başlıyor.
Modülün üzerinde bulunan yerleşik regülatör, 5V 2.5A’e kadar sürekli çıkış sağlayabiliyor. 0.91″ OLED ekran da geliştirici kitin, gerçek zamanlı olarak bilgilerini gösteriyor. Bu bilgileri de bir önceki bölümde bahsettiğimiz I2C iletişimi ile sağlıyor.
Bu modülün Jetson Nano için Kesintisiz Güç Kaynağı UPS Modülü (B) adında bir versiyonu daha bulunuyor. B modülünün farkı ise şunlar:
- 5V 5A’e kadar çıkış gücü sağlayabiliyor
- Kartın altında yer alan pogo pinleri sayesinde, geliştirici kitin altından bağlantı sağlayarak GPIO girişlerini kullanmamış oluyor. Bu sayede projenizde kullanabileceğiniz GPIO giriş sayısı artıyor.
Neler Yapabilirsiniz?
- Geliştirici kitinizin elektriksel olarak korumaya almış olursunuz. Herhangi bir kesintiden, voltaj yükselme ve alçalmalarından etkilenmez.
- Projenizi şebeke elektriğinden bağımsızlaştırarak, taşınabilir hale getirebilirsiniz.
- Projenizin ne kadar güç tükettiğini, CPU, GPU ve Ram kullandığını takip edebilirsiniz.
Jetson Nano Soğutucuları
Geliştirici kitini soğutmanın iki yolu var; Aktif soğutucu veya pasif soğutucu kullanmak.
Pasif soğutucular: takıldığı işlemcinin yüzey alanını artırarak ısı transferini hızlandırma prensibiyle çalışıyor. Isıyı işlemciden uzaklaştırıyor diyebiliriz.
Aktif soğutucular: takıldığı işlemcinin ısı transferini fan yoluyla sağlıyor. Soğuk havayı, sıcak işlemcinin üstünden geçirerek soğutma sağlıyor diyebiliriz.
Nerelerde Kullanabilirsiniz?
- Kullanacağınız ortam tozlu, çamurlu ise pasif soğutucu tercih edebilirsiniz.
- Havalandırması iyi olan kutulu çözümlerde, sıcaklığın ani değiştiği alanlarda aktif soğutucu kullanabilirsiniz.
Bu yazımızda odanızın bütün koşullarını analiz edebilen ortam sensörleri, ışıkları açıp kapatabileceğiniz röle, ses tonunuza göre keyfinizi yerine getirebilecek şarkılara açabilecek ses kartı, kitin başında değilken stabil bir kullanım sağlayabilecek soğutma çözümleri ve UPS modülünden bahsettik. Jetson Nano geliştirici kiti aksesuarlarına mağazamızdan ulaşabilir, özel istekleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
OPENZEKA HABERLERİ
OPENZEKA HABERLERİ
Hesaplarınızda paylaşmak ister misiniz?