Bir yandan giderek artan su baskınları ve salgın hastalıklar diğer bir yandan yaşanan malzeme kıtlığı… Bunlar gelecek yıllarda başımızı daha çok ağrıtacak olan problemlerden sadece birkaçı. Endüstriden akademiye kadar birçok araştırmacı bu problemlere çözüm arayışına başladı. Bu araştırmalardaki en büyük yardımcı ise AI ve HPC sistemleri. Teknolojide yaşanan gelişmeler, iklim bilimleri için doğruluğu yüksek tahminler, salgın hastalıklar için etkin molekül sentezinin hızlandırılması ve yeni malzemelerin üretilmesi anlamına geliyor.
GTC 2023‘te yer alan, AI ve HPC sistemleri oturumlarını sizler için bir araya getirdik.
İklim değişikliği etkilerinin azaltılması, atmosferde yer alan sera gazlarının miktarının azaltılmasıyla yakından ilgili. Küresel hedef, sera gazlarının atmosferde hiç olmaması. Düşük karbon salınımına ve enerji verimliliğine sahip teknolojilerinin kullanılmasıyla beraber, karbondioksit depolama gibi negatif emisyon teknolojilerinin artması, bu hedefe ulaşılmasını hızlandıracaktır.
NVIDIA, Earth-2 platformunu kullanarak, iklim değişikliğini hafifletme, izleme ve adaptasyon için dijital ikizler oluşturuyor. Bu çalışmaları da veri odaklı hava, iklim ve dünya modellerini, GPU hızlandırmalı ve AI destekli uygulamalara bağlıyor. Bu oturuma katılarak, NVIDIA’nın Modulus ve Earth-2 ile iklim değişikliği çalışmalarını nasıl hızlandırdığını öğrenebileceksiniz.
Büyük dil modelleri (Large language models – LLM) ilaç keşif çalışmalarında devrimsel özellikler ortaya çıkardı. Protein gibi biyokimyasal moleküller, bilgisayar destekli çalışmalarda, metin tabanlı (.pdb, FASTA, z-matrix vb.) dosya formatlarında kullanılır. Bu özellikten dolayı, proteinlerin yapı tahminleri, yeni biyokimyasal moleküllerin sentezlenmesi gibi konularda dil modellerinin gelişmesi doğrudan ilaç keşif çalışmalarını hızlandıracaktır. Bu oturuma katılarak, AI destekli ilaç keşiflerindeki son gelişmeleri öğrenebilir, geliştiricilere sorularınızı doğrudan iletebilirsiniz.
Bir reaktörün bütün bileşenlerinin simüle edilmesi, günümüz mühendislik yazılımlarının çok ötesindedir. Bu durum, farklı yazılımların birbirleriyle çalışabilirliğinin zayıf olması, ekiplerin haberleşmesinde problemler yaşanması, kompleks simülasyonların çok uzun sürmesi gibi teknik engellerden kaynaklanır. Bu oturumda, araştırmacıların NVIDIA Omniverse kullanarak bu engellerin üstesinden nasıl geldiğini ve bir reaktörü nasıl simüle ettiklerini öğreneceksiniz. Yüksek enerjili nötronların Metaverse’te nasıl simüle edileceğini görmek istiyorsanız bu oturum tam size göre.
Çok sayıda zoonoz (hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar) hastalığın taşıyıcısı olan sivrisinekler, küresel çapta insan sağlığını tehdit etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yılda 750.000’den fazla ölüme neden olan sivrisinekler, hayvanlar arasında en ölümcül olarak kabul ediliyor.
Sivrisinek nüfus kontrol stratejisini optimize etmek için bir dizi simülasyon gerçekleştirildi. Tedavi başlangıç gününe, tedavi süresine, tedavi türüne ve tedavi modellerinin ardışık tekrarına odaklanarak çeşitli sivrisinek popülasyonu kontrol stratejilerini GPU‘lar yardımıyla simüle edildi ve sonuçları karşılaştırıldı. GTC23’te yayınlanan bu araştırma posterine buradan ulaşabilirsiniz.
GTC23’teki diğer oturumlara buradan kaydolabilirsiniz.
OPENZEKA HABERLERİ
OPENZEKA HABERLERİ
Hesaplarınızda paylaşmak ister misiniz?