Arkeolog Daria Dabal, NVIDIA teknolojisinin yardımıyla geçmişi hayata geçiriyor. Dabal, Birleşik Krallık’ta çeşitli arkeolojik alanlarda saha ve kazı sonrası çalışmalar yürütmektedir.
Son 5 senede fotogrametri tekniği, arkeolojide giderek popüler hale geldi. Tam dokulu 3D modeller oluşturmak için fotoğrafların kullanılmasına fotogrametri denir. Dabal, yüksek kaliteli eserler, site modelleri oluşturmak ve işlemek için bu tekniği öğreniyor.
Dabal’ın ortağı Simon Kotowicz’in de yardımıyla, NVIDIA grafik teknolojileri fotogrametri taramalarını bir sonraki seviyeye taşıyor.
Dabal, çalışmalarında eksik öğeleri yeniden oluşturmak, animasyon eklemek veya bunları VR’ye aktarmak, 3D modeller oluşturmak, bunlarla etkileşim kurmak gibi iş akışlarını hızlandırmak için NVIDIA RTX gpularını kullanıyor. NVIDIA Omniverse, gerçek zamanlı işbirliği ve simülasyon platformuyla, platformun mevcut varlıklardan oluşan kitaplığını kullanarak projeler için çarpıcı sahneler oluşturulabiliyor.
Her şey Fotogram için
Dabal, iyi fotogrametrinin iyi bir veri seti gerektirdiğini kısa zamanda öğrendi. Alanın, anıtın veya eserin her alanının kapsanması için doğru açıda fotoğraf çekmek önemlidir.
Dabal, ihtiyaç duyduğu tüm görüntüleri elde ettikten sonra, fotogrametri tünelleri için bir araç olan Agisoft Metashape’i kullanarak 3B modelleri oluşturuyor. Tüm fotoğraflar uygulamaya yüklenir ve yazılım bu verileri, 3B modeli temsil eden kaba bir noktalar topluluğu olan bir nokta bulutuna(point cloud) dönüştürür.
Yakın zamanda, sürükleyici deneyimler ve uygulamalar sunan The Flow State XR şirketi Dabal ve Kotowicz ile iletişime geçti. Dünyalarını sarsan yeni bir fotogrametri projesiyle görevlendirildiler: Londra’daki Soho’nun kalbinde yer alan ikonik, ağır metal bir çubuk olan The Crobar’ın 3D modelini oluşturacaklar.
Flow State XR, The Crobar’ın resimlerini sıfırdan modellemek için kullanan ikiliye gönderdi ve ardından Adobe Photoshop, Illustrator ve Substance Painter kullanarak doku haritaları oluşturdu. The Flow State XR, proje tamamlandığında onu etkileşimli bir mobil uygulama ve müzik hayranları için bir VR Hangout’u olarak kullanmayı planlıyor. Dabal ve Kotowicz şu anda 3D modeli tamamlamaya çalışıyor.
RTX ile 3D Modelleme İş Akışlarını Şekillendiriyor
Dabal, 3D modelleme ve işleme iş akışlarını önemli ölçüde hızlandırmak için bir NVIDIA Quadro RTX 4000 GPU kullanıyor. Dabal, seyrek bir bulut modelini(sparse cloud model) eski nesil GPU ile işlemenin iki gün süreceğini söyledi. RTX kartı ile benzer bir nokta bulutu sadece 10 saat sürüyor.
NVIDIA RTX ile bir modeldeki milyonlarca nokta çok daha kolay döndürülebilir ve yakınlaştırılabilir. Ekip, daha önce nokta bulutları arasında gezinmek zor olduğu için yapamadıkları modelleri görüntülemek için 4K monitörler de kullanıyorlar.
Dabal, “NVIDIA RTX kartı, ihtiyacımız olan modele çok daha hızlı ulaşmamıza yardımcı oldu. İş istasyonunun önünde daha az zaman harcıyoruz ve render aşamasına çok daha hızlı geçiyoruz” dedi.
Omniverse Varlıkları Paylaşmak, Sahneler İnşa Etmek İçin Yer Açıyor
Dabal, ilk “Create With Marbles” tasarım yarışmasına katıldığında NVIDIA Omniverse’in gelişmiş özelliklerini kullanma şansı elde etti. Dabal platformu keşfettikten sonra, arkeolojideki geleneksel iş akışlarını ve görüntüleri nasıl dönüştüreceği konusunda büyük bir potansiyel gördü.
Şu anda, arkeologların assetlerini tek bir yere hızlı bir şekilde yüklemelerini ve aynı projeler üzerinde başkalarıyla paylaşmalarını veya işbirliği yapmalarını sağlayan bir araç yok.
Arkeologlar, Omniverse gibi açık bir platform sayesinde, hangi konumdan çalışırlarsa çalışsınlar, fotogrametri eserlerini kolayca yükleyebilecekleri ve varlıkları(asset) birbirleriyle paylaşabilecekleri sanal bir alana sahip oluyorlar. Modellerini Omniverse’e yerleştirebilir, ağaçlar veya tarlalar gibi ekstra unsurlar ekleyerek çarpıcı bir sahne yaratabilirler.
Omniverse ile arkeologlar, projelerini dünyanın her yerinden başkalarıyla paylaşabilir ve 3D modellerini ve sitelerini hayata geçirmek için yangın veya hava koşullarını simüle edebilirler.
Dabal, “Şu anda çoğu arkeolojik 3B model, siyah arka planlarda sahte görünüyor. Omniverse’deyken, önceden hazırlanmış nesneleri alıp bir sahne oluşturmak için hareket ettirmekten gerçekten keyif aldım. Çok kolaydı.” dedi.
Dabal, arkeologların kendi fotogrametri taramalarının yanı sıra ekstra varlıklardan oluşan bir kütüphaneye erişimleri olsaydı, “oyunun kuralları baştan yazılırdı” diyor.
Dabal’ın çalışmalarına buradan ulaşabilirsiniz.
Yazının kaynağına buradan ulaşabilirsiniz.
OPENZEKA HABERLERİ
OPENZEKA HABERLERİ
Hesaplarınızda paylaşmak ister misiniz?