Okuma 6 dkKategoriler: OTONOM ARAÇLAR

Bu yazımızda, JNX30D Hazır Yapay Zeka Kitlerinin BSP kurulumundan bahsedeceğiz. Hazır yapay zeka kitleri ile geliştirici kitleri arasındaki farkları buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Kurulum adımlarına geçmeden önce BSP’nin ne olduğundan bahsedelim. BSP yani Board Support Package, taşıyıcı kart donanımlarının çalışması için gereken sürücü dosyalarını içeren bir yazılım paketidir. Bilgisayar anakartlarında olduğu gibi her taşıyıcı kartın da kendi marka ve modeline özgü BSP paketi bulunur. Yapay zeka kitini kullanabilmek için bu kendine özgü BSP paketinin kurulması gerekir.

Giriş bilgilerini verdiğimize göre kartın tanıtımına başlayabiliriz. Jetson NanoTX2 NX ve Xavier NX pin uyumlu oldukları için JNX30D taşıyıcı kartlarında bu üç modülü de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kit, dar alanlarda kolaylıkla kullanabilmeniz için kompakt boyutta (80mm x 104.6mm) ve kartın altında komponent olmayacak şekilde tasarlanmıştır.

Taşıyıcı Kart Özellikleri:

  • Ağ bağlantısı için 1 adet Gbe RJ45 Portu
  • Görüntü çıkışı için 1 adet HDMI
  • CSI kamera sensöründen daha hızlı veri akışı sağlayan 2 adet 4 lane MIPI CSI-2
  • Debug ve bilgisayar bağlantı sağlayabileceğiniz 1 adet USB 2.0 micro-b
  • Yüksek hızlı arabirim bağlantısı için 1 adet USB 3.1
  • Depolama olarak kullanabileceğiniz 1 adet Micro SD Kart girişi
  • Yine depolama olarak kullanabileceğiniz yüksek hızlı NVME M.2 SSD konnektörü
  • Çeşitli sensörler ile bağlantı sağlayabileceğiniz UART, I2C, I2S, SPI, CAN ve GPIO pinleri

Taşıyıcı kart, yazılım lisanslama desteği ve kopyalama koruması için ATSHA204A-MAHCZ-T kripto çipine sahiptir. Çip ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Taşıyıcı kartın çalışma sıcaklığı 0°C~70°C arasındadır. Taşıyıcı kartlar genel olarak, modüllerin çalışma sıcaklığını baz alırlar.

JNX30D Kurulumu İçin Gerekli Donanımlar

1- JNX30D Hazır Yapay Zeka Kiti
Kurulum işlemini gerçekleştireceğimiz JNX30D Hazır Yapay Zeka Kiti.

2- Ubuntu İşletim Sistemi Yüklü Bir Bilgisayar
Kurulum aşamasında yapay zeka kitine bağlanmak, gerekli sürücülerin ve işletim sisteminin kurulması için Ubuntu 20.04 veya üzeri yüklü bir bilgisayar gerekmektedir. Kurulum aşamasını tamamladıktan sonra ihtiyacımız kalmayacak.

3- Micro USB Kablo
Kit ile bilgisayar arasındaki bağlantıyı sağlamak için kullanacağız.

4- Uygun Güç Adaptörü
Kite güç vermek için gerekli olan uygun gerilim ve akım aralığına sahip daha önceden test edilmiş bir adaptör kullanmamız gerekiyor.

5- HDMI Girişli Monitör
Kurulum tamamlandıktan sonra kiti çalıştırıp görüntü almak ve geliştirmelerimizi yapmak için kullanacağız. HDMI dışında çıkışı olan monitörler için VGA to HDMI gibi dönüştürücülerin kullanılması problem yaratabileceği için doğrudan HDMI ile çıkış yapan monitör kullanılmasını tavsiye ederiz.

1- Öncelikle aşağıdaki bağlantıdan kullandığınız modülün türüne göre kurulum dosyasını indirin. Biz Jetson Xavier NX 16GB modülünü kullandığımız için Xavier NX’e uygun kurulum dosyasını indirdik.

https://auvidea.eu/firmware/

2- Aşağıdaki linkte yer alan L4T Driver Package (BSP) ve Sample Root Filesystem dosyalarını kullandığınız modülün türüne göre indirin.

https://developer.nvidia.com/embedded/jetson-linux-r3541

3- İndirmiş olduğunuz dosyaların hepsini bir araya toplayın. Böylece daha sağlıklı bir yükleme yapmış olacaksınız.

4- L4T Driver Package (BSP) dosyasını aşağıdaki komutu kullanarak çıkarın. ls komutu ile kontrol ettiğinizde Linux_for_Tegra adında bir klasör oluşmuş olması gerekiyor.

Copy to Clipboard

5- rootfs klasörüne gidin ve Sample Root Filesystem’i çıkarın.

Copy to Clipboard

6- Çıkarma işlemi bittikten sonra iki dizin yukarı gidin.

Copy to Clipboard

7- Auvidea sitesinden indirdiğiniz BSP dosyasını açın. Bu açma işlemi sonucunda Xavier_NX_JP_5_1_2_preview.tar.xz isminde bir klasör oluşacak.

Copy to Clipboard

8- Bir önceki adımda yaptığınız çıkarma işlemi sonucunda kernel_out.tar.xz adında bir klasör daha oluşacak. Bu oluşan klasöre de aşağıdaki komut ile çıkarma işlemi uygulayın.

Copy to Clipboard

9- kernel_out dosyası okuma yazma korumalı olduğu için öncelikle okuma yazma izni verilmesi gerekiyor. Bunun için aşağıdaki komutu çalıştırın.

Copy to Clipboard

10- Çıkarmış olduğunuz kernel_out dosyası içeriğini, Linux_for_Tegra klasörüne kopyalayın ve Linux_for_Tegra klasörüne gidin.

Copy to Clipboard

11- Apply binaries işlemini aşağıdaki komut ile uygulayın.

Copy to Clipboard

12- Yukarıdaki işlem sonucunda Success! satırını görmeniz gerekiyor.

13- Micro usb kablosu kullanarak JNX30D’yi host bilgisayarınıza bağlayın. Usb bağlantısını yaptıktan sonra kartın güç bağlantısını takın ve aşağıdaki komutu çalıştırarak JNX30D’nin recovery modunda başladığına emin olun. NVIDIA Corp. Satırını görüyorsanız, kitiniz recovery mode’a girmiş demektir.

Copy to Clipboard

14- Aşağıdaki komut ile flashlama işlemini başlatın.

Copy to Clipboard

15- Flashed succesfully satırını gördüğünüzde flashlama işlemi bitmiş olacak. Buradan sonra JNX30D, takılı olduğunu monitöre görüntü verecek. JNX30D üzerinde OEM kurulumunu yaparak kullanıma başlayabilirsiniz.

JetPack 5.1.2 için SDK componentleri yüklemeden önce JNX30D’yi SSD üzerinden boot olacak şekilde ayarlama yapmanız gerekiyor. Buradaki linke tıklayarak Jetson’ı SSD üzerinden nasıl boot edeceğinizi öğrenebilirsiniz.

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

Hesaplarınızda paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar