Huang, Avrupa’daki yüksek performanslı bilgi işlem uzmanlarından oluşan bir toplantıya katıldı. Toplantıda hayatımızın en güçlü teknoloji trendinin doğuşunu ve görünümünü anlattı.
Yüksek performanslı işlem, araştırma merkezlerinde, yıllar önce simülasyonlarla başlayan domino etkisine dayanıyor. Bu etki, Laboratuvarlardan, havacılık hizmetlerine kadar tüm endüstrilerin dikkatini çekti.
Huang, Teratec etkinliğine “Dijital biyoloji devrimi, gelecekteki fabrika devrimi veya dijital ikiz devrimi hakkında bir şeyler duyduğumuzda, aynı temel dinamikler devreye giriyor” dedi.
Domino Etkisi Süper Üstel Büyüme Sağlıyor
Basit bir aritmetik bu domino etkisini tanımlıyor. HPC + hızlandırılmış bilgi işlem + derin öğrenme.
Bilimin COVID-19’a karşı son mücadelesinden alınan bir örnek, bu denklemin gücünü gösteriyor.
Bilim insanları yıllardır kimya alanında ilerleme kaydedebilmek için atomların etkileşimlerini simüle etmeye çalışıyorlar. Fakat Karmaşık biyolojik mekanizmalar için gereken ölçeğe ulaşamadılar.
Bir ekip 2016 yılında GPU destekli hızlandırmayı kullanarak, 1 milyon atomu modelleyerek 20 nanosaniyelik bir dönüm noktasına ulaştı. Hem GPU yığını hem de derin öğrenme ile desteklenen, UCSD araştırmacısı Rommie Amaro ve grubu, sağlıklı bir hücrenin COVID-19 ile nasıl enfekte olduğunu gösterdi. Bir milisaniyede 305 milyon atom içeren simülasyonlarıyla, Summit süper bilgisayarının sınırlarını zorladılar.
Bu 15 yılda 10 milyon kattan fazla bir artış hızı demek. Huang buna Süper Üstel, süper Moore yasası ilerlemesi diyor.
Her Sektör İçin Anlamlı Çıkarımlar
Amaro ekibinin yaptığı simülasyon COVID-19 spike proteinlerinin, sağlıklı hücre enfekte mekanizmasını gösterdi.
Araştırma ekiplerinin teknolojinin dönüşümünü göstermesi, endüstrinin ilgisini çekiyor. İş dünyası, Amaro ekibinin ve diğer birçok bilim insanının öncülük ettiği teknoloji güçlerinden yararlanmaya başladı.
İlaç şirketleri, ilaç keşif sürecini hızlandırmak için GPU destekli simülasyonlar yapıyor ve yapay zeka kullanıyor.
BMW gibi otomobil üreticileri, yeni teknolojileri tüm fabrikalarını modellemek için kullanıyor.
DestinE projesi, HPC ve AI’nın birleşik güçleriyle mümkün olabilecek bir simülasyon ile dünyanın dijital ikizini yaratmak için kullanacak.
Simülasyonlar, gündelik hayatımıza birçok yönden dokunabiliyor. Örneğin internet hizmetleri, ilgilendiğimiz şeyleri öğrenmek için öneri sistemlerini kullanıyor. Tavsiye sistemleri, her bir ürün ve müşteri için yüzlerce özelliği kapsayan milyarlarca veriden alınan desenlerle, insan tercihlerinin simülasyonlarını yapıyor.
Yüksek üretim hacmine sahip üreticiler için on milyarlarca transistöre sahip NVIDIA A100 Tensor Core GPU gibi profesyonel GPU destekli altyapı sistemleri oluşturuldu.
Bir Devrim İçin Arm
Huang, NVIDIA’nın satın alma planlarını duyurduğu şirkete atıfta bulunarak,”Uygulamaların çeşitliliği ve sistem darboğazları, sistem mimarilerinin çeşitliliğini yönlendirecek. Bu Arm’ın güzelliği” dedi.
Arm’ın açık ve özelleştirilebilir işlemci mimarisi şunları sağlıyor:
- Bulut bilişim için Amazon Graviton
- Ampere Computing’in Altra işlemcisi
- Depolama sunucuları ve 5G baz istasyonları için Marvell çipleri
- Japonya’nın Fujitsu işlemciye dayalı Fugaku süper bilgisayarı
- Avrupa exascale sistemi için bir CPU olan SiPearl
- NVIDIA Grace, AI gibi büyük veri sorunları için özel olarak tasarlanmış bir CPU
Mobil ve gömülü sistemlerde lider olan Arm’ın, sağlam bir HPC ekosistemi oluşturmak için aşması gereken büyük engeller var.
Huang, “HPC’de Arm zamanının geldiğine inanıyoruz” dedi. 2,5 milyon geliştiricimize ve 25 milyon CUDA hızlandırılmış bilgi işlem yazılımı indirmesine dikkat çekerek, “NVIDIA, Arm HPC ekosistemini hızlı bir şekilde başlatabilir” diye ekledi.
NVIDIA ve Arm kombinasyonu, HPC ekosisteminin büyümesini ve başlamakta olan endüstriyel HPC devrimini hızlandıracak.
Huang, “Endüstrinin sorusu, artık bilgisayarlar ne yapabilir? değil, soru, endüstrilerinde devrim yaratmak için onu ilk kimin kullanacağı.” dedi.
Huang’ın konuşmasının tamamını aşağıdan dinleyebilirsiniz.
Yazının kaynağına buradan ulaşabilirsiniz.
OPENZEKA HABERLERİ
OPENZEKA HABERLERİ
Hesaplarınızda paylaşmak ister misiniz?