Gibbons Neb.’de 28 vagonluk bir yük treninin raydan çıkması, Union Pacific’in üç demiryolu hattını kapatmasına sebep oldu. Ayrıca ülke çapındaki sevkiyatları 48 saate kadar geciktirdi. Demiryolu ağının önemli ölçüde yavaşlaması milyonlara mal oldu.
Jacksonville, Fla. merkezli Duos Technologies, NVIDIA GPU ile hızlandırılmış yapay zekalı vagon denetim sisteminin mekanik vagon kusurları nedeniyle raydan çıkma olasılığını önemli ölçüde azaltabileceğini ve güvenliği artırabileceğini söylüyor.
Gibbons’taki gibi raydan çıkmalar, vagonlardaki kusurların tespit edilip tamir edilebildiği rutin denetimlerin önemini ve mali değerini hatırlatıyor. ABD Federal Demiryolu İdaresi’ne göre, yılda 5.000’den fazla demiryolu işçisi yaralanıyor. Bu kazalar, sektöre yılda 2 milyar dolardan fazlaya mal oluyor.
Duos Technologies’in yapay zekâ destekli denetim portalları, tek bir arabayı incelemek için bir insanın ihtiyaç duyduğu kadar hızlı bir şekilde, 120 veya daha fazla araba ile yüksek hızda hareket eden trenleri doğru bir şekilde inceleyebilir ve değerlendirebilir. Daha da iyisi, Duos portalları onları incelerken vagonların çevrimdışı olması gerekmez.
Rayların üzerine inşa edilmiş küçük bir hangara benzeyen Duos Vagon Muayene Portalı, görüntü verilerini depolayan ve işleyen, sunucularla dolu minyatür bir veri merkezi içeriyor. Her biri 48 adet NVIDIA T4 GPU ile yüklü 10 sunucu, Duos’un alçak hava hortumlarından açık kapılara ve sürüklenen ekipmanlara kadar her şeyi algılamak için tasarlanmış yapay zeka algoritmalarını çalıştırıyor. Rip adı verilen sistem, yasadışı sürücüleri bile tespit edebiliyor.
Teknolojiyi Zorlamak
Duos’un portallarındaki tüm bilgi işlem uçta gerçekleşir. Ayrıca, sıcaklıkların aylarca ortalama -40 celcius dereceye kadar düşebildiği Kanada bölgelerinden Meksika çölünün sıcaklığına, kumuna ve kirine kadar her türlü koşulda çalışmak zorundadır.
Duos’un Ticari Direktörü Scott Carns, “Bugün var olan teknolojilerin sınırlarını zorlamak zorunda kaldık” dedi.
Duos, uçta yapay zeka destekli en yeni video analiz yeteneklerine yönelik arzusunu karşılamak için NVIDIA Metropolis uygulamasını (Akıllı şehirler için geliştirilen bir teknoloji) benimsedi.
Carn, “Gördüğünüz her arabanın biraz farklı olduğunu düşünürsek, 40 ile 50 yaşında olabilen bir vagon filosunu analiz etmek için yapay zekayı kullanmak ve o eski vagonda bu kusuru doğru bir şekilde tespit etmesini sağlamak benim için oldukça zorlayıcı. Ekibin NVIDIA’daki etkinliklere bağlı kalması ve bu ortaklıktan yararlanması önemli.” dedi.
Video Analizinden Yapay Zekaya
Duos, çeşitli yerlerde demiryollarını ve kritik altyapı varlıklarını güvence altına almak için eski nesil video analitiği uygulamaya başlayarak, 2000’li yılların başında kuruldu. 2000’li yılların ortalarında, ağırlıklı olarak güvenlik ve kaçak mal teftişleri için ilk portallarını geliştirdi.
Duos, büyük bir fırsatı değerlendirdi ve odağını mekanik denetim portalları oluşturmaya kaydırdı.
Son birkaç yılda, analitik, analog kamera çıktısının dijital dönüşümü yerine bir AI girişimine evrildi. Ayrıca, Duos, algoritmalar oluşturmak ve vagon denetiminde farklı kullanım durumu sağlayan veri kümelerini eğitmek için NVIDIA GPU‘ları kullanıyor.
Piyasayı Şekillendirmek
Duos, 1. sınıf yük demiryollarının çoğu ve Kuzey Amerika’da demiryolu altyapısını işleten birçok toplu taşıma acentesi ile çalışıyor. Bu müşteriler portallarını ve Duos, belirli bir görevi yerine getiren her AI modülü veya “kullanım senaryosu” için yıllık lisans satın alır. Örneğin, bir müşteri, bir bağlayıcı plakasındaki eksik cıvataları tespit etmek için oluşturulmuş bir algoritmanın lisansını satın alabilir.
Bir diğer önemli nokta, bunun vagon muayenesine getirdiği ek güvenlik. Artık personelin el feneri ve tebeşirle vagonların altını ve çevresini gezinmesi gerekmiyor. Otomatik, yapay zeka tabanlı denetimler gerçekleştirerek, çok daha güvenli bir vagon imkanı sağlanıyor.
Duos teknolojisinin etkisi, müşterilerinin artan hızıyla ölçülür. Çok basit bir hesapla, ortalama hızda saatte 1.6 km(1 mil) artış, milyonlarca dolar kâra dönüşebilir.
Yazının kaynağına buradan ulaşabilirsiniz.
OPENZEKA HABERLERİ
OPENZEKA HABERLERİ
Hesaplarınızda paylaşmak ister misiniz?