Okuma 4.8 dkKategoriler: AI, Çeviri, Michelle Horton, OYUN

Gran Turismo (GT) Sport oyuncuları, GT Sport’un arkasındaki geliştiriciler olan Sony AI, Sony Interactive Entertainment (SIE) ve Polyphony Digital Inc.’in ortak çalışmalarıyla ortaya koyduğu yeni bir AI destekli rakiple karşı karşıya.

Nature’da yayınlanan çalışmanın amacı, GT Sophy’yi oluşturmak için kullanılan ve oyuncuların AI desteğiyle oyun keyfini artırmasını sağlayan yeni bir pekiştirmeli öğrenme (deep reinforcement learning) platformunun gücünü göstermek. Gran Turismo Sophy (GT Sophy) olarak bilinen AI yarışçı, kısa bir süre önce GT Sport’ta dünyanın en iyi sürücülerini yendi.

Sony Group Corporation Başkanı ve CEO’su olan Kenichiro Yoshida bir basın toplantısında yaratıcılığı ve teknolojiyi birleştirerek GT oyuncularına benzersiz deneyimler sunmak için bu iş birliğini yaptıklarını ve bunun sonucunda da GT Sophy’nin ortaya çıktığını söyledi.

Yapay Zeka Oyunları

Yapay zekanın oyun oynaması yeni bir olay değil. 2017 yılında DeepMind oluşturduğu Alpha Zero programı satranç, shogi (Japon satrancı) ve Go’yu derin pekiştirmeli öğrenmeyi (deep reinforcement learning – RL) kullanarak oynamayı öğrendi ve tek tek rakiplerini yenmeyi başardı.

Makine öğrenmesinin bir dalı olan derin RL’yi basit şekilde açıklayacak olursak; deneme yanılma yöntemiyle, problemleri çözülmesidir. RL hesaplama araçlarına derin öğrenmenin dahil edilmesiyle artık çok büyük veri kümeleri analiz edilerek problemi verimli bir şekilde çözmek için ne yapılması gerektiğine karar verilebiliyor.

Alpha Zero programı, eğitimsiz bir sinir ağının kendisine karşı milyonlarca oyun oynadığı ve bu oyunların sonuçlarına göre kendisini geliştiren bir algoritma kullanıyor.

Yarış oyunlarında, satranç ve shogi gibi oyunların aksine farklı arabalardan, pistlerden, sürücülerden, hava koşullarından ve rakiplerden gelen sayısız değişkene sahip olduğu için daha karmaşık çıkarım ihtiyaçları vardır. En gerçekçi sürüş simülatörlerinden biri olan GT Sport, otantik yarış arabaları ile gerçekçi pistler kullanır ve hava direnci, lastik sürtünmesi gibi faktörleri de hesaba katarak yarış ortamlarını yeniden oluşturur.

Sportmen Yarışçı

Gerçek zamanlı faktörlere hareket edebilen bir yarış yapay zekası yaratan ekip, GT Sophy’yi yeni geliştirilmiş bir derin RL algoritması kullanarak üç özel beceri konusunda eğitti; yarış arabası kontrolü, yarış taktikleri ve yarış kuralları. Projenin web sitesine göre algoritma, yarış yapay zekasını aldığı kararlara göre ödül veya cezalarla eğitmek için son teknoloji pekiştirmeli öğrenme tekniklerini kullanıyor.

Proje araştırmacıları, “Bir yarış AI geliştirmek için derin RL kullanmanın avantajlarından biri, mühendislerin yarışı kazanmak için gereken becerileri nasıl ve ne zaman uygulayacaklarını programlama ihtiyacını ortadan kaldırmasıdır. AI Doğru koşullara maruz kaldığı sürece, deneme yanılma yoluyla doğru olanı yapmayı öğreniyor.” diyorlar.

Ekip, GT Sophy’yi PlayStation 4 konsollarında eğitmek için SIE’nin dünya çapındaki bulut altyapısı araştırmacılarını kullanarak bir web tabanlı Dağıtılmış, Eşzamansız Kullanıma Sunma ve Eğitim (DART) platformunu özel olarak oluşturdu. Eğitim verilerini playstation’lardan toplamak ve yarış yapay zekasının sürümlerini değerlendirmek için DART’ı kullandı.

Araştırmacılar bu sistemi kullanarak, bir deney tanımlar, otomatik olarak çalıştırır ve web browser üstünde verileri görüntülerler. Her deney, cuDNN ile hızlandırılmış TensorFlow derin öğrenme kütüphanesi, bir NVIDIA V100 GPU veya bir NVIDIA A100 GPU gücünün yarısını, yaklaşık sekiz vCPU ve 55 GiB bellek ile birleştirilmiş bir hesaplama düğümünde tek bir eğitici kullanır.

Projenin web sitesinde sistemin, Sony AI araştırma ekibinin, GT Sophy’yi bir sonraki düzeye taşıyacak teknikleri oluşturmaya uğraşırken yüzlerce eşzamanlı deneyi sorunsuz bir şekilde yürütmesine olanak tanıdığını yazıyor.

Supercharged GT Sophy

2021’de dünyanın en iyi GT Sport oyuncularından dördü iki ayrı etkinlikte GT Sophy ile yarıştı. Bu yarışmalarda üç yarış pisti ve dört GT Sophy arabası vardı. GT Sophy, zaman yarışlarında başarılı oldu ancak aynı pistte oyuncularla yarışırken aynı performansı gösteremedi.

Ekip, ilk yarışın sonuçlarına göre, eğitim düzeninin yükseltilmesi, ağ boyutunu artırılması, özelliklerin ve ödüllerin ayarlanması ve rakiplerin geliştirilmesi gibi iyileştirmeler yaptı.

Bu geliştirmeler, keskin virajda oyuncuları geçebilen, kalabalık yarış başlangıçların üstesinden gelebilen, slingshot geçişleri yapabilen ve üst düzey savunma manevraları yapabilen bir yarış yapay zekasını ortaya çıkardı. AI bütün bunları yaparken, oyuncuların anladığı ve uyguladığı sportmenliklere uyarak yaptı. Bütün bunlara ek olarak zaman yarışlarında ve FIA ​​Sertifikalı Gran Turismo şampiyona serisinde en iyi oyuncuları da geride bıraktı.

Makale, GT Sophy’nin pistte dolaşmayı sadece birkaç saat içinde öğrendiğini, yaklaşık 2 gün içinde oyuncuların yaklaşık %95’ini yenebildiğini, 10 ila 12 günde yani yaklaşık 45 sürüş saatinde dünyadanın en iyi oyuncuları seviyesine geldiğini yazıyor.

GT Sophy, yarış becerisiyle GT Sport’u daha eğlenceli, rekabetçi ve eğitici hale getiriyor. GT Sophy ile yarışan bazı uzmanlar, dönüşler ve sürüş teknikleri konusunda yeni teknikler öğrendiklerini bildirdi.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

Hesaplarınızda paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar