Okuma 2.8 dkKategoriler: OTONOM ARAÇLAR

Geçtiğimiz gün Jetpack SDK 6.0’ın ilk sürümü olan Jetpack 6.0 Geliştirici versiyonu yayınlandı.

Jetpack 6.0 Geliştirici sürümü, CUDA 12.2, Linux Kernel 5.15, Ubuntu 22.04 tabanlı dosya sistemi gibi güncellemelerinin de dahil olduğu tam hesaplama yığını olarak yayınlandı.

Yayınlanan bu sürüm, Jetson AGX Orin Geliştirici Kiti ile beraber, Orin serisi modüllerini desteklemektedir. En başından belirtmeliyiz ki, yayınlanan bu sürüm, geliştirici sürümü olduğu için saha kullanımına uygun değildir.

Yeni Sürüm Neler Sağlıyor?

Şunu söylemeliyiz ki JetPack 6 versiyonu, şimdiye kadar ki en büyük yükseltme, güncellenmiş kernel(çekirdek) ve Ubuntu root file system(kök dosya dizini)’i getirmekle kalmayıp daha önce Jetson’da bulunmayan yeni özelliklere de sahip. Örneğin; Canonical Ubuntu, Red Hat, Windriver, RedHawk, Yocto tabanlı dağıtımlar gibi farklı linux kernelleri çalıştırabilirsiniz.

Jetpack 6.0’ın Getirdiği Yeni Algoritmalar ve Kütüphane Güncellemeleri

TensorRT: TensorRT, görüntü sınıflandırma, segmentasyon ve nesne tespiti sinir ağları için yüksek performanslı derin öğrenme çıkarım kütüphanesidir. JetPack 6.0, TensorRT 8.6.2 sürümünü desteklemektedir.

cuDNN: CUDA Derin Nöral Ağ kütüphanesinin kısa ismi olan cuDNN, derin öğrenme kütüphaneleri için, pooling ve normalizasyon gibi temel bileşenler sağlıyor. Jetpack 6.0, cuDNN 8.9.4’ü desteklemektedir.

CUDA: GPU’ların gelişmesiyle adını sıklıkla duyduğumuz CUDA, geliştiricilerin GPU hızlandırmalı uygulamalar geliştirebilmesi için geliştirme ortamı sağlıyor. Jetpack 6.0, CUDA 12.2.12’ü desteklemektedir.

Multimedia API: Uygulamalara, Camera Application API ve Sensor Driver API gibi düşük seviye API’ler sağlayan Jetson Multimedia API, Jetpack 6.0 ile daha esnek kullanıma sahip.

Computer Vision: VPI (Vision Programing Interface), PVA (Programlanabilir Vision Accelerator), GPU, NVDEC (NVIDIA Encoder), NVENC (NVIDIA Encoder), VIC (Video Image Compositor) gibi Jetson’da bulunan donanım hızlandırıcılarda koşturulan görüntü işleme algoritmalarına sahip bir yazılım kitaplığıdır. JetPack 6.0, VPI 3.0 desteklemektedir.

ROS2: Robot İşletim Sistemi (ROS), robot uygulamaları oluşturmaya yönelik bir dizi yazılım kitaplığı ve araçtan oluşur. JetPack 6.0 sürümüne artık ROS2 Humble versiyonu destekliyor.

Yukarıda bahsedilen kütüphaneler dışında, NVIDIA DeepStream SDK, NVIDIA Triton™ Inference Server, NVIDIA Isaac™ ROS gibi SDK’lara ve PowerEstimator gibi araçlara sahiptir.

Özellik JetPack 5 JetPack 6
Kernel 5.10 5.15
Ubuntu 20.04 22.04
Bootloaders Değişiklik Yok Değişiklik Yok
Hesaplama Yığını JetPack Sürümüne Bağımlı JetPack Sürümünden Bağımsız
Kamera Kamera Sürücüleri, Device Tree Olarak Paketlendi Kamera Sürücüleri, Device Tree Olarak Paketlendi
Multimedia Büyük Değişiklik Yok Büyük Değişiklik Yok
Grafik Büyük Değişiklik Yok Büyük Değişiklik Yok
Güvenlik Trusted OS Trusted OS’a FTPM ve Measured Boot Eklendi
Güç Değişiklik Yok Değişiklik Yok
OTA Değişiklik Yok Değişiklik Yok

Gelişmelerden sizleri haberdar etmeye devam edeceğiz, JetPack 6.0’ı deneyebileceğiniz ürünlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

Hesaplarınızda paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar