Okuma 3.3 dkKategoriler: OTONOM ARAÇLAR

Aşağıdaki yol haritasında gördüğünüz gibi Jetpack SDK 5.0’ın ilk sürümü olan Jetpack 5.0 Geliştirici versiyonu yayınlandı.

Jetpack 5.0 Geliştirici sürümü, CUDA 11.4, Linux Kernel 5.10, Ubuntu 20.04 tabanlı dosya sistemi, UEFI tabanlı bootloader ve güvenilir yürütme ortamı OP-TEE güncellemelerinin de dahil olduğu tam hesaplama yığını olarak yayınlandı.

Yayınlanan bu sürüm, Jetson AGX Orin Geliştirici kitiyle beraber, Jetson AGX Xavier serisi, Jetson Xavier NX modüllerini desteklemektedir. En başından belirtmeliyiz ki, yayınlanan bu sürüm, geliştirici sürümü olduğu için saha kullanımına uygun değildir.

jetpack 5.0

Yeni sürümün getirdiği yenilikleri inceleyelim:

  • Jetson Linux 34.1
  • LTS Kernel 5.10
  • Ubuntu 20.4
  • OP-TEE Güvenli Oluşturma Ortamı (Bu sürümde Jetson AGX Xavier ve Jetson Xavier NX OP-TEE kullanılamamaktadır.)
  • UEFI bootloader
  • NVSCI Desteği
  • Yenilenmiş grafiksel arayüz (GUI)
  • OpenCV 4.5.4

Jetpack 5.0’ın Getirdiği Yeni Algoritmalar ve Kütüphane Güncellemeleri

TensorRT: TensorRT, görüntü sınıflandırma, segmentasyon ve nesne tespiti sinir ağları için yüksek performanslı derin öğrenme çıkarım kütüphanesidir. Jetpack 5.0, Tensor RT 8.4.0 erken erişim sürümünü desteklemektedir.

cuDNN:CUDA Derin Nöral Ağ kütüphanesinin kısa ismi olan cuDNN, derin öğrenme kütüphaneleri için, pooling ve normalizasyon gibi temel bileşenler sağlıyor. Jetpack 5.0, cuDNN 8.3.2’ı desteklemektedir.

CUDA: GPU’ların gelişmesiyle adını sıklıkla duyduğumuz CUDA, geliştiricilerin GPU hızlandırmalı uygulamalar geliştirebilmesi için geliştirme ortamı sağlıyor. Jetpack 5.0, CUDA 11.4.14’ü desteklemektedir.

Multimedia API: Uygulamalara, Camera Application API ve Sensor Driver API gibi düşük seviye API’ler sağlayan Jetson Multimedia API, Jetpack 5.0 ile yeni NVUtils Multimedia buffer yönetimi ve buffer dönüşüm API’leri desteklemektedir.

Computer Vision: VPI (Vision Programing Interface), PVA (Programlanabilir Vision Accelerator), GPU ve CPU üzerinde çalıştırılan Bilgisayarlı Görü ve Görüntü İşleme algoritmalarını sağlayan bir yazılım kitaplığıdır. Jetpack 5.0, VPI 2.0 ile

  • CPU, GPU ve VIC backendlerinde Yatay ve Dikey Görüntü Çevirme gibi yeni algoritmalar
  • Jetson AGX Orin’de çalışan Stereo Disparity için Optik Akış Hızlandırıcı (OFA) backendi
  • CPU ve GPU backendlerinde Görüntü İzleme / Kırpma
  • Diğer kütüphanelerle birlikte VPI’nin verimli kullanılması için CUDA arabelleklerinin python bindigs wrapperları
  • KLT tracker için Python bindings desteği
  • DeepStream SDK: DeepStream, AI tabanlı çoklu sensör işleme ve video/ses analizi için eksiksiz bir analitik araç takımıdır. Jetpack 5.0, gelecek olan DeepStream SDK 6.1 sürümünü destekleyecektir.
jetson container

Cloud Native: Jetson, konteyner ve konteyner gibi uygulamaları Cloud-Native ile uca getiriyor. Jetpack 5.0, Nvidia Container runtime, CUDA, cuDNN ve TensorRT gibi kullanıcı düzeyindeki kitaplıkları, ana bilgisayardan konteynere mount işlemini durduruyor.

Güvenlik: NVIDIA Jetson modülleri, Hardware Root of Trust, Secure Boot, Hardware Cryptographic Acceleration, Trusted Execution Environment, Disk and Memory Encryption, Physical Attack Protection gibi birçok güvenlik önlemine sahiptir. Jetpack 5.0, Secure Boot, Disk ve Memory Encryption’ı geliştirici sürümünde değil, Jetpack 5.0 Production sürümünde destekleyecektir.

Functional Safety: Jetson Safety Extension Package (JSEP), güvenlik işlevleri için hata tanılama ve hata raporlama çerçevesi sağlar. Jetpack 5.0 geliştirici sürümü, JSEP’i desteklememektedir.

Jetpack 5.0 Geliştirici Sürümü’nü derinlemesine öğrenebileceğiniz NVIDIA Jetson AGX Orin Geliştirici Kiti ve Xavier NX Hazır Yapay Zeka Kitleri’ne mağazamızdan ulaşabilirsiniz. 

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

Hesaplarınızda paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar