NVIDIA, Linux GPU kernel modüllerini R515 sürümünden itibaren ikili GPL/MIT lisansı ile yayınladı. Kernel modüllerinin kodlarına buradan ulaşabilirsiniz.
Kernel yani işletim sistemi çekirdeği, donanım ve yazılım arasında köprü görevi görür. Dosya yönetimi, bellek yönetimi gibi işletim sistemi görevlerini kernel yapmaktadır. Kernel’in temel olarak 4 görevi vardır:
- Bellek Yönetimi (Memory Management)
- İşlem Yönetimi (Process Management)
- Cihaz Sürücüleri (Device Drivers)
- Sistem Çağırmaları ve Güvenlik (Systems Calls and Security)
Linux kernel’i ise adından da anlaşılacağı gibi Linux işletim sisteminin (Linux OS) donanım ve yazılım işlemleri arasındaki iletişimi sağlar. GPU Kernel ise hesaplayıcı çekirdek (compute kernel) olarak da geçer, iş parçacığı ızgarası (threads of grid) kullanarak paralel hesaplama yapar. Bunun için de yine yüksek verimli hızlandırıcı olan ekran kartı ve yazılımı arasında köprü görevi görür.
Kullanıma açılan bu sürüm, işletim sistemi ile ekran kartının daha sağlıklı çalışmasını, geliştiricilerin hata ayıklama, entegrasyon ve projeye katkıda bulunarak Linux işletim sisteminde NVIDIA GPU’larının kullanım deneyimlerini artırmayı amaçlıyor. Açık kaynaklı modüllerin kullanılması, Linux dağıtım sağlayıcılarının da işini kolaylaştırıyor. Canonical ve SUSE, Ubuntu ve SUSE Linux Enterprise Distributions üzerinde açık kaynak kernel modüllerini çok kısa bir sürede paketleyebilir.
Daha hızlı root-cause debugging için kod akışını izleyebilir ve kernel olay zamanlamasının çalışmanız ile beraber nasıl çalıştığını inceleyebilirsiniz. Eğer kurumsal yazılımlar yapan bir geliştiriciyseniz, yazdığınız sürücüleri, yapılandırdığınız Linux kernel’e çok kolay bir şekilde entegre edebilirsiniz.
Bu gelişmeler, NVIDIA GPU sürücülerinin kalitesini ve güvenliğini artıracaktır.
NVIDIA, her yeni sürücü güncellemesinde, kaynak kodlarının snapshot’ını GitHub sayfasında paylaşacak. Eğer kernel üstüne çalışan veya çalışmayı planlayan bir geliştiriciyseniz, projeye yapacağınız yamaları inceleyeme gönderebilirsiniz. Yaptığınız yama onay alırsa sürücünün gelecekteki bir sürümüne entegre edilir.
Katkılar ve sürücü güncellemesi hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Destekler
GPU kernel modüllerinin yayınlanan sürümü R515’tir. Bu sürümde kaynak koduyla beraber sürücülerin eksiksiz oluşturulmuş ve paketlenmiş sürümleri sağlanmaktadır.
NVIDIA müşterilerinin bu sisteme geçişini kolaylaştırmak için tasarlanan GSP sürücü mimarisi geçen yıl aşamalı olarak kullanıma sunulmuştu. Bu sayede Turing ve Ampere mimarili veri merkezi ekran kartları için yayınlanan kod, ürünleşmeye hazır seviyede yayınlandı. Kernel mod sürücüsü ile özellik ve performans eşitliğinin sağlanması için çok çeşitli kullanım senaryolarında testler yapılıyor.
Gelecek sürümlerde HMM gibi fonksiyonel işlemler NVIDIA Hopper mimarisinde confidental computing adı verilen yani kullanılan verinin güvenliğini sağlamak için temel bileşenlerden bir tanesi olarak planlanmaktadır.
Yayınlanmış olan bu sürümde, GeForce ve iş istasyonu sınıfı ekran kartları alfa sürümündedir. Turing ve Ampere mimarili GeForce ve iş istasyonu kullanıcıları, Linux üzerinde çoklu monitör, G-SYNC ve RTX destekli Vulkan ve NVIDIA OptiX özelliklerini kullanabilirler.
NVreg_OpenRmEnableUnsupportedGpus=1 ile kernel modülü parametresini kullanmayı seçebilirsiniz. GeForce ve iş istasyonları desteği sonraki sürümlerde daha sağlam ve tam özellikli olacak.
Sonraki sürümlerde daha sağlam ve tam özellikli GeForce ve İş İstasyonu desteği gelecek ve NVIDIA Open Kernel Modules, bir noktadan sonra kapalı kaynak sürücülerin yerini alacak.
NVIDIA Turing ve NVIDIA Ampere Mimarili ekran kartı kullanıcıları, hangi modüllerin kurulacağını seçebilir. Turing öncesi kullanıcılar da kapalı kaynak modüllerini kullanmaya devam edecek.
Açık kaynak kodlu kernel modu sürücüsünü, sisteminizde yüklü olan firmware ve CUDA, OpenGL ve Vulkan gibi aynı kullanıcı modu yığınlarıyla çalıştırabilirsiniz. Ancak, çalıştırabilmeniz için sürücünün ve yazılım yığınınız aynı sürümde olmak zorunda. Örneğin, kaynak kodu, önceki veya gelecekteki bir sürümden kullanıcı modu yığınıyla çalıştıramazsınız.
Yükleme versiyonlar hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Opt-in Yükleme
R515 sürümü, kapalı kod sürücü ve açık kaynak kernel modüllerinin önceden derlenmiş hallerini içeriyor. İki sürüm aynı anda birbiri ile çakışacağı için yükleme esnasında bir tanesini seçebilirsiniz.
Kaynak kodu kullanarak kernel modülleri oluşturabilir bunları da kullanıcı modu sürücüleri kurabilirsiniz.
Partner Ekosistemi
NVIDIA, kullancıların ve müşterilerin sistemi en iyi şekilde kullanabilmesi için Canonical, Red Hat ve SUSE ile paketleme, çalıştırma ve destek konularında birlikte çalışmaktadır.
Canonical
Canonical Silikon İş Birliklerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Cindy Goldberg, “NVIDIA açık kaynaklı GPU kernel modülleri, AI/ML geliştiricileri, oyuncular ve bulut kullanıcıları için kurulumları basitleştirecek ve güvenliği artıracak. Önümüzdeki aylarda kernel modülleri Canonical Ubuntu 22.04 LTS’ye dahil edilecek” dedi.
SUSE
SUSE Genel Müdürü olan Markus Noga, “SUSE, Haziran ayında SUSE Linux Enterprise 15 SP4 ile bu büyük gelişmeyi sağlayacak olan ilk büyük Linux dağıtımı olmaktan gurur duyuyor. NVIDIA ve SUSE birlikte, güvenli yazılım tedarik zinciri ve teknik destek ile bulut, veri merkezi ve uçta GPU hızlandırmalı hesaplama ihtiyaçlarınızı güçlendirecek” dedi.
Red Hat
Red Hat Başkan Yardımcısı olan Mike McGrath, ” Red Hat, NVIDIA ile uzun yıllardır iş birliği yapıyor. Bu açık kaynak projesiyle bir sonraki adıma geçeceğimiz için heyecanlıyız” dedi.
Upstream Yaklaşımı
NVIDIA ekran kartı sürücüleri, NVIDIA’nın destek verdiği tüm platformlarda sağlıklı çalışma için işletim sistemleri, ekran kartları ve Jetson SOC’ler arasında kod paylaşımı yapabilecek şekilde tasarlanmıştır. Mevcut kullanımdaki kod sistemi, Linux kernel tasarım kurallarına uymadığı gibi Linux upstream için de uygun bir aday değildir. Upstream; Linux dağıtımlarında bir paket veya yazılım için kaynağın orijinal sürümünü belirtir. Downstream ise; programın ya da yazılımın linux dağıtımı tarafından sağlandığını belirtir.
Yayınlanan kaynak kod, Nouveau sürücüsünün geliştirilmesini kolaylaştırmak için referans görevi de görüyor. Nouveau, NVIDIA geliştiricileri ve bağımsız geliştiriciler ile yazılmış olan Tegra için ücretsiz ve açık kaynaklı grafik kartı sürücüsüdür. Açık kaynak kernel modülü, saat ve termal yönetimi gibi ekran kartının birçok işlevi, Nouveau sürücüsüne sağlıyor.
Sıkça Sorulan Sorular
R515 sürücüsünü nereden indirebilirim?
R515 sürücüsünü CUDA Toolkit 11.7′nin içerisinde veya sürücü sayfasında “Beta” sürücüler altında indirebilirsiniz. Veri merkezi sürümü ise sonraki sürümlerde yayınlanacaktır.
Açık kaynak GPU kernel modülleri dağıtılabilir mi?
Evet, NVIDIA açık kaynak gpu kernel modülleri, ikili GPL/MIT lisansları koruması altındadır. Bu lisans koşulları dahilinde dağıtılabilir ve yeniden paketlenebilir.
CUDA gibi kullanıcı modu sürücülerinin kaynağı yayınlanacak mı?
Bu değişiklikler kernel modülleri içindir, kullanıcı modu bileşenlerini değiştirmez. Kullanıcı modu kapalı kaynak olarak kalır. Sürücüde ve CUDA araç setinde önceden oluşturulmuş binary dosyalarla yayınlanır.
Hangi ekran kartları açık kaynak GPU kernel modüllerini destekliyor?
Bütün NVIDIA Ampere ve Turing mimarili ekran kartları, açık kaynak GPU kernel modüllerini desteklemektedir. Veri merkezi GPU’ları üretim seviyesinde desteklenir. GeForce ve iş istasyonu ekran kartları alfa sürümündedir. Destek hakkında detaylı bilgiye buradan erişebilirsiniz.
Bugları nasıl raporlayabilirim?
GitHub repository veya destek forumu üzerinden raporlayabilirsiniz. Güvenlik sorunlarını da lütfen GitHub repository security policy sayfasına bildirin.
Yama gönderimi ve yamalar için SLA/CLA süreci nedir?
GitHub sayfasındaki pull istekleri aracılığıyla topluluk gönderimleri kabul edilmektedir. Gönderilen yamalar incelendikten sonra onaylanırsa, gelecekteki bir sürücü sürümüne değişikliklerle beraber entegre edilecektir. Daha fazla bilgi için NVIDIA sürücü yaşam döngüsü belgesini inceleyin.
NVIDIA GPU‘ları destekli OpenZeka iş istasyonlarına buradan ulaşabilirsiniz.
Daha fazla bilgiye buradan, yazının kaynağına buradan ulaşabilirsiniz.
OPENZEKA HABERLERİ
OPENZEKA HABERLERİ
Hesaplarınızda paylaşmak ister misiniz?