Okuma 2.9 dkKategoriler: Çeviri, Gilad Shainer, VERİ MERKEZİ

Kanada’nın hava durumu tahminlerinin arkasındaki süper bilgisayar, uzun süredir devam eden, hesaplama açısından yoğun çevresel modelleri desteklemek için NVIDIA ağını benimseyerek bir üst seviyeye geçiyor.

Quebec’te bulunan sistem, GEM – Küresel Çevresel Çok Ölçekli Model olarak bilinen karmaşık bir tahmin ve veri asimilasyon sistemini çalıştırıyor. Model, bölgesel ve küresel tahminler üretmek için sıcaklık, hava basıncı ve rüzgar bilgilerini işliyor.

IBM tarafından inşa edilen yüksek performanslı bilgi işlem sistemi, çevre politikalarını koordine eden ve ülkenin hava durumu tahminlerini üreten devlet kurumu olan Çevre ve İklim Değişikliği – Kanada’nın, ana hava durumu kümesidir.

GEM kullanan bilim adamları, atmosferik değişiklikleri modellemek için gereken veri ve simülasyon programlarının karmaşıklığı nedeniyle, verileri sistem içinde hızla taşımak için güçlü ara bağlantı teknolojisine ihtiyaç duyuyor.

Bu yıl işleme girecek olan Environment Canada’nın yükseltilmiş süper bilgisayarı, DragonFly+ topolojisinde NVIDIA ConnectX-6 adaptörleri ve yüzlerce NVIDIA Quantum InfiniBand anahtarı içeren NVIDIA HDR InfiniBand ağını içeriyor.

3.800 düğümlü Lenovo süper bilgisayarı, her boyuttaki iş yükünü destekleyebiliyor. Araştırmacıların geliştirdiği büyük ölçekli üretim modelleri, tüm sistemin kullanılmasını gerektirebiliyor. Hava tahmincileri bunun yerine, her uygulama için özelleştirilmiş sayıda işlemci kullanarak, zaman kısıtlamalı birden çok işi paralel olarak çalıştırabiliyor. Ayrıca kullanıcılar, diğer HPC uygulamaları için sistemin yüksek performansından ve veriminden yararlanarak farklı boyutlardaki iş yüklerini çalıştırabiliyor.

Süper Bilgisayar ve Hava Tahmini için Hava Güneşli

Shared Services Canada devlet kurumu tarafından yönetilen Environment Canada sistemi, atmosfer ve çevre bilimi araştırma projelerini desteklerken, aynı zamanda günün her saatinde çalışan gerçek zamanlı, hava durumu tahmini üretim ortamını da sürdürebilecek.

GEM modeli değişken çözünürlüklü bir stratejiye dayanmaktadır, bu nedenle araştırmacılar tüm gezegen için tek tip bir çözünürlükte tahminde bulunabilirler veya yüksek çözünürlüklü bir alt etki alanı oluşturmak için Kanada’daki bir ilgi bölgesi gibi belirli koordinatları seçebilirler.

Bilim adamları, GEM gibi karmaşık çevresel modelleri çalıştırmak için uygulamalarını hızlandırmak ve ölçeklenebilirliği geliştirmek için ara bağlantı teknolojisine sahip sistemlere güveniyor. NVIDIA InfiniBand’ın teknolojik avantajları, NASA, İspanyol Meteoroloji Ajansı, Çin Meteoroloji İdaresi ve daha fazla kurum dahil olmak üzere iklim araştırması ve hava tahmini için bir çözüm haline getirdi.

Süper bilgisayarlar, ağ içi bilgi işlem ve akıllı yük boşaltma özelliğine sahip NVIDIA InfiniBand ile verileri hızlı bir şekilde aktarabilir, veri merkezindeki gecikmeyi azaltır ve verimliliği arttırır. Böylece karmaşık çevresel modellerin daha hızlı çalışmasını sağlar. InfiniBand’ın standart teknolojisi, açık kaynak teknolojisi ve açık API’ler desteği ile ileriye ve geriye dönük uyumluluk sağlıyor.

NVIDIA InfiniBand ağ iletişimi hakkında daha fazla bilgi edinmek ve en son süper bilgi işlem haberlerine derinlemesine bir bakış için NVIDIA ISC21 izleyebilirsiniz.

Yazının kaynağına buradan ulaşabilirsiniz.

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

Hesaplarınızda paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar