Okuma 5.4 dkKategoriler: AI, Çeviri, Cherly Martin

Birçok üniversite yepyeni yapay zeka süper bilgisayarların kullanımını destekliyor. Temel bilimlerden liberal sanatlara kadar farklı alanlarda çalışan araştırmacılar ve öğrenciler süper bilgisayarları kullanmak için sabırsızlanıyor.

Minnesota Üniversitesi’nde Araştırma Bilgi İşlem Direktörü James Wilgenbusch, Agate’den bahsederken “Agate’yi hemen kullanmak istiyorlar” dedi. Minnesota Supercomputing Institute’un en yeni süper bilgisayarı olan Agate, dördü Amerika’da ve ikisi Birleşik Krallık’ta olmak üzere dünya çapında bilinen sekiz yeni akademik sistemden biri.

Sistem, 265 tane NVIDIA A100 Tensor Core GPU’yu bir NVIDIA HDR 200Gb/s InfiniBand ile ağına bağlayacak. Dönem sonundan önce, Agate yedi petaflop umph dağıtacak. Agate, Ocak ayından bu yana MSI’ın mevcut sistemlerinde 138.612 GPU hızlandırmalı iş yürüten bin temel araştırmacı altında çalışan yaklaşık 4.500 kullanıcıya hizmet verecek.

Wilgenbusch , “En büyük kısmı yaşam bilimleri ve liberal sanatlarda olmak üzere, yıllık kullanıcı artışı görüyoruz. Jeoloji, tarih, siyaset bilimi, pazarlama gibi alanlarda da insanlar büyük miktarda yapılandırılmamış veriye sahip” dedi.

Süper Bilgisayar, COVID ile Mücadeleye Yardımcı Oluyor

Hızlandırılmış bilgi işlemin gücünü gösteren Minnesota Sağlık Bakanlığı, COVID-19 ile mücadelesinde MSI sisteminin bir bölümünü ayırdı. Koronavirüs varyantlarını izlemek için genomları sıralıyor.

Sanal GPU’lar Indiana Sınıflarını Güçlendiriyor

Yaklaşık 965 km güneydoğuda, Indiana Üniversitesi (IU), toplam 616 A100 GPU barındıran iki AI süper bilgisayar kuruyor.

Hewlett Packard Enterprise tarafından inşa edilen Big Red 200, dokuz IU kampüsüne hizmet verecek. Dell Technologies tarafından inşa edilen Jetstream-2, Cornell’den Hawaii Üniversitesi’ne kadar çeşitli kurumlarda çalışmalara güç verecek.

A100’ün bir işlemcinin kesirlerini sunma yeteneğinden yararlanan Jetstream-2, görüntü sınıflandırma gibi popüler AI becerilerini öğrenmek için her biri bir GPU performansından kullanan yüzlerce öğrenciyle sınıflara ev sahipliği yapacak.

Her Yerde Yapay Zeka

2.500’den fazla öğrenci, IU’nun mevcut GPU hızlandırmalı sistemlerini kullanıyor. Üniversitenin geçen yıl 178 bölüme yayılan 1 milyar dolarlık rekor araştırma sözleşmeleri ve hibeleri için çalışmaların yüzde 40’ından fazlasını yürüttüler.

Snapp-Childs, “Finansman kuruluşları, çeşitli akademik alanlarda makine öğreniminin önemini fark ediyor. Yapay zeka ve hızlandırılmış bilgi işlem bilimin sınırlarını zorlamaya yardımcı oluyor ve bu teknikler, önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde araştırmaların yarısını yapabileceklerini hayal edebiliyorum.” dedi.

İş, başınızı döndürebilecek bir yelpazeye yayılıyor. Araştırmacılar, sosyal ağlardaki yanlış COVID bilgilerinin izini sürmekten, hasadı iyileştirmek için pirinç genomunu incelemeye kadar her şey için yapay zekadan yararlanıyor.

Delta Pioneers Erişilebilir Süper Bilgi İşlem

Urbana-Champaign’deki Illinois Üniversitesi’ndeki Ulusal Süper Bilgi İşlem Uygulamaları Merkezi (NCSA), 800’den fazla A100 GPU içeren bir yapay zeka süper bilgisayarı Delta ile hızlandırılmış bilgi işlemin kullanımını genişletiyor.

Baş araştırmacı ve NCSA direktörü William Gropp, “Hesaplamalı arkeoloji ve dijital tarım gibi gelişmekte olan araştırma alanlarının yeni bilgi işlem yöntemlerinden ve donanımlardan yararlanırken, gelişmiş sistemleri daha kullanışlı ve geniş bir araştırmacı topluluğu için erişilebilir hale getirmesine yardımcı olacağız” dedi.

Sistem, Ulusal Bilim Vakfı’nın araştırmayı hızlandırmak için ortak bir araç olarak GPU tabanlı hesaplamayı yaymasının bir yoludur. Çalışma, Delta ve gelecekteki sistemleri engelli insanlar için daha erişilebilir hale getirmek için bir girişim içeriyor.

Florida Yapay Zeka Gün Işığını Yayıyor

Florida Üniversitesi’nin HiPerGator yapay zeka sistemi, hızlandırılmış bilgi işlemin harika bir örneğini sunuyor.

Gainesville Sun’daki yakın tarihli bir makalede, dekan Joe Glover, sistemin yapay zeka becerilerini, Henry Ford’un ilk montaj hattında arabaları Amerikalılar için uygun fiyatlı hale getirmesi gibi yayacağını söyledi. Üniversite, 2030 yılına kadar 30.000 yapay zeka becerisine sahip mezun yaratma hedefiyle, müfredatında makine öğrenimini her yerde yaygın hale getirmek için 100 yapay zeka odaklı fakülte eklemeyi hedefliyor.

HiPerGator yapay zeka, dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarının en yeni TOP500 listesinde 22. sırada yer almak için HDR 200 Gb/sn InfiniBand ağına 1.120 A100 GPU bağladı. NVIDIA DGX sistemlerini Lego benzeri tarzda istiflemek için bir yönerge olan NVIDIA DGX SuperPOD referans mimarisini kullanması sayesinde sadece birkaç hafta içinde inşa edildi.

Yurtdışında Eğitim: Süper Bilgisayarlara Uzaktan Erişim

Bu beş yapay zeka süper bilgisayar, ABD ve Avrupa’yı kapsayan yükselen bir aralıkta birkaç zirveyi temsil ediyor:

  • UC Berkeley kampüsünde araştırmacılar, 6.144 A100 GPU’yu paketleyen dünyanın en hızlı beşinci sistemi olan Perlmutter’ı açtılar.
  • Cambridge Üniversitesi, şu anda Birleşik Krallık’taki en hızlı akademik sistem olan ve dünyanın en enerji verimli sistemleri olan Green500 listesinde 3 numaraya ulaşan Dell EMC PowerEdge üzerine kurulu bulut tabanlı bir süper bilgisayar olan CSD3’ü piyasaya sürdü.
  • Edinburgh Üniversitesi, Birleşik Krallık’taki DiRAC araştırma grubu tarafından yürütülen dört sistemli ağdaki en yeni 448 A100 GPU’lu bir sistem inşa ediyor.
  • Linköping Üniversitesi şu anda İsveç’in en büyük süper bilgisayarı BerzeLiU’ya ev sahipliği yapıyor. Bu bilgisayar ulusal bir yapay zeka girişimine hizmet edecek ve Singapur’daki Nanyang Teknik Üniversitesi’ndeki araştırmacılarla paylaşılacak.

Bunlar, makine öğrenimini ve hızlandırılmış bilgi işlem ile bilimini ilerleten, dünyanın dört bir yanına yayılmış yüksek performanslı sistemler arasında yer alıyor.

Yazının kaynağına buradan ulaşabilirsiniz.

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

Hesaplarınızda paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar