Okuma 10.7 dkKategoriler: AI, OTONOM ARAÇLAR

NVIDIA Jetson, kullanıcıların yapay zeka uygulamaları geliştirmesi için tasarlanan ve içerisinde CPU, GPU, bellek gibi işlem birimlerini barındıran gömülü sistem cihazları olmakla birlikte, çok kapsamlı yazılım çözümlerini içeren, büyük bir geliştirici ve partner ekosistemine sahip başlı başına bir geliştirme platformudur.

NVIDIA, dünyanın dört bir yanındaki donanım ve yazılım partnerleri ile Jetson faaliyet alanını giderek genişletmektedir. Aynı zamanda öğrenciler, akademisyenler, yapay zeka ve robotik alanında çalışma yapan kişi ve kurumlar Jetson ekosisteminin büyük bir çoğunluğunu oluşturmaktadır. Verilere göre dünya çapında bir milyondan fazla Jetson kullanıcısı vardır.

Jetson Platformu donanım çözümü olarak içerisinde modül, geliştirici kit ve NVIDIA’nın partner ekosistemindeki firmalara ait taşıyıcı kart, sensör ve kamera çözümlerini barındırır. Bunun yanında Jetpack SDK gibi kütüphaneler, TAO gibi ön eğitimli modeller (pre-trained models) veya Triton gibi çıkarım platformu (inference server) ile Jetson; derin öğrenme, bilgisayarlı görü, görüntü işleme, hızlandırılmış multimedya ve AI uygulamaları için gereken yazılım desteğini sağlar. NVIDIA Jetson platformu, videolar, kullanım senaryoları ve açık kaynak projelerle katkıda bulunan tutkulu bir geliştirici kitlesi tarafından desteklenmektedir. Ayrıca NVIDIA, giriş niteliğindeki “Hello AI World” ile başlayan ve JetBoat AI açık robot platformu gibi robotik projeleriyle devam eden ücretsiz eğitimler sunar.

NVIDIA Jetson ürünleri ile kendi JetBot’unuzu yapabilir, maske tespit modeli çalıştırabilir, akıllı trafik çözümleri oluşturabilir veya robot bir kol yardımı ile nesneleri birbirinden ayırt edebilirsiniz. Ayrıca geliştirdiğiniz projeyi NVIDIA ekipleri ile paylaşıp “Jetson AI Specialist” sertifikası edinerek bu alandaki yetkinliğinizi kanıtlayabilirsiniz.

Detaylı bilgi almak için NVIDIA Developer sayfasını ziyaret ediniz.
https://developer.nvidia.com/embedded/learn/jetson-ai-certification-programs

Giriş seviyesi yapay zeka projelerinden, ileri seviye endüstri uygulamalarına kadar geniş bir kullanım alanı olan NVIDIA Jetson platformuna ait ürünlerle proje geliştirmeye başlayarak, vakit kaybetmeden geleceğin teknolojilerine giriş yapabilirsiniz.

NVIDIA Jetson tarımdan lojistiğe, perakendeden imalata, neredeyse her sektörde kullanıma uygun senaryolarla karşımıza çıkmaktadır. Jetson AGX Xavier destekli sistemlerle yabani ot ve herbisitlerin tespitinden, akıllı büyükbaş çiftliklerine, BMW’nin fabrika içi robotlarından , depolardaki akıllı makinelere kadar her alanda NVIDIA Jetson cihazlarının gücünü görmekteyiz.

Özetlemek gerekirse NVIDIA Jetson platformu, sahip olduğu yazılım ve ekosistemi temel alan, uçta yapay zeka uygulamaları geliştirmek ve dağıtmak için başvurabileceğiniz bir uç AI platformudur diyebiliriz.

Jetson platformu, bugüne kadar farklı kullanım senaryoları ile özdeşleşmiş seriler ile geliştiricilerin karşısına çıkmıştır. İlk olarak 2014 yılında TK1 ile başlayan seri, günümüzde Jetson Orin Nano’ya kadar gelmiştir. Her bir serinin birbirinden farklı donanımsal ve tasarımsal özellikleri vardır. Seriyi kronolojik olarak sıralamak gerekirse TK1, TX1, TX2, AGX Xavier, Nano, Xavier NX, AGX Orin, Orin NX ve son olarak Orin Nano.

Geliştirici Kit Nedir?

Jetson serisine ait modül, geliştirici kit ve hazır yapay zeka kitleri kullanım amaçları ve koşullarına göre birbirlerinden farklılık göstermektedir.

Geliştirici kitler, üretim aşamasına geçmeden önce fikrin kanıtlanabilirliğinin test edebilebileceği POC (proof of concept) sürecinde kullanıma uygun ürünlerdir. Çünkü kitin donanım arabirimleri hızlı test özelliği sağlarken, üzerindeki SOM (system-on-modul) üretim dışı özelliklere sahiptir. Her geliştirici kit, esnek geliştirme ve hızlı prototip oluşturma için standart donanım arabirimlerine sahip bir referans taşıyıcı kartına bağlı ürünleşmeye uygun olmayan özelliklere sahip Jetson modülü içerir. Standart JetPack yazılımı ile kullanıma hazır olarak gelen geliştirici kitlerle ürün geliştirmeye hızlı bir başlangıç yapılabilir. Şu anda NVIDIA’nın ürün ailesinde en son modül serisine sahip NVIDIA’nın amiral gemisi Jetson AGX Orin Developer Kit, giriş seviyesi mini yapay zeka bilgisayarı olarak tanımladığımız NVIDIA Jetson Nano ve yeni Ampere mimarisi tabanlı NVIDIA Jetson Orin Nano Developer Kit olarak üç çeşit geliştirici kit bulunmaktadır.

Birçok kullanıcının Jetson platformu ile tanışması, giriş seviyesi mini yapay zeka bilgisayarı olarak adlandırabileceğimiz “NVIDIA Jetson Nano Developer Kit” isimli Nano geliştirici kit ile olmuştur.

Modern yapay zeka uygulamalarının çalıştırılabilmesi için gerekli olan hesaplama kabiliyetini kompakt boyut, düşük güç tüketimi ve düşük maliyet ile ortaya koyan Jetson Nano Geliştirici Kit ile görüntü sınıflandırma, nesne algılama, segmentasyon ve doğal dil işleme gibi yapay zeka yazılım geliştirme ortamları ve modelleri rahatlıkla çalıştırılabilir.

Jetson serisine ait modül, geliştirici kit ve hazır yapay zeka kitleri kullanım amaçları ve koşullarına göre birbirlerinden farklılık göstermektedir.

Modül Nedir?

Jetson modülleri, gömülü bir sistemin işlemci çekirdekleri, iletişim arabirimleri ve bellek blokları dahil olmak üzere temel bileşenlerinin üretime hazır tek bir baskılı devre kartı (PCB) üzerinde olduğu, derin öğrenme projelerinizin hesaplama işlemlerini gerçekleştiren, GPU, CPU ve dahili eMMC depolaması bulunan ve tek başına kullanıma hazır olmayan tekil işlem birimleridir (SOM). Bu modüler yaklaşım, bir SOM ‘ü (system on module-modül üzerinde sistem) robotlardan güvenlik kameralarına kadar uç sistemlere yerleştirmek için ideal hale getirir.

NVIDIA Jetson modüllerinin standart ve endüstriyel kullanım (industrial-modül) için özelleşmiş seçenekleri vardır. Her modül, önceden yüklenmiş bir yazılım olmadan gelir. Son ürününüz için tasarlanmış veya tedarik edilmiş bir taşıyıcı karta takılır ve geliştirdiğiniz yazılım görüntüsü ile flash yapılır. (Kurulumun nasıl yapılacağına dair bir soru işaretiniz var ise “Jetson Terminal Kurulumu” isimli yazımızı okuyabilirsiniz.) Kullanım ömürleri boyunca üretim ortamında çalışmaya uygundur. Endüstriyel sınıf modüller, dayanıklılık, sıcaklık ve neme tolerans, üretim devamlılığı gibi avantajlara sahiptir. Endüstrilerde kullanmak üzere tasarlanan bu modüller, prototip aşamasından çıkmış ürünlerin üretim aşamasına geçişinde kullanılabilir.

Jetson AGX Orin

Enerji açısından verimli otonom makineler için dünyanın en güçlü yapay zeka bilgisayarıdır.

Bir önceki nesle kıyasla(NVIDIA Jetson AGX Xavier) 8 kat daha fazla performans, eşzamanlı çoklu AI çıkarım akışları için 275 TOPS ve birden fazla sensör için yüksek hızlı arayüz desteği, bu modülü üretim ve lojistikten perakende ve sağlık hizmetlerine kadar birçok uygulama için ideal bir çözüm haline getirir.

Jetson Orin NX

En küçük Jetson form faktöründe, otonom makineler için dünyanın en güçlü yapay zeka bilgisayarıdır. NVIDIA Jetson Xavier NX’in 5 katına kadar performans, iki katı CUDA çekirdeği ve birden çok sensör için yüksek hızlı arabirim desteği sağlar.

Jetson Orin Nano

NVIDIA Jetson Orin Nano serisi modüller, 5W ile 15W arasındaki güç seçenekleriyle en küçük Jetson form faktöründe 40 TOPS’a kadar yapay zeka performansı sağlar. Bu size NVIDIA Jetson Nano’nun 80 katı performans verir ve giriş seviyesi uç yapay zeka için temel oluşturur.

Jetson  AGX Xavier

Jetson AGX Xavier, otonom makineler için özel olarak tasarlanan ilk bilgisayardır. Bu kompakt ve güç tasarruflu modül, tüm yapay zeka işlem hattı için donanım hızlandırma ve çok sayıda yüksek hızlı G/Ç içerir. Jetson AGX Xavier Industrial ise endüstriyel sınıf ve/veya güvenlik sertifikalı ürünler oluşturmak isteyenler için genişletilmiş sıcaklık aralığı, şok ve titreşim özelliklerinin yanı sıra fonksiyonel güvenlik özellikleri sağlar.

Jetson Xavier NX

Jetson Xavier NX, modern AI yüklerini çalıştırmak için 21 TOPS’a kadar performans sunarken 10 watt kadar düşük bir güç tüketir ve kredi kartından daha küçük bir boyuta sahiptir. Modern yapay sinir ağlarını paralel bir şekilde çalıştırabilir ve birden fazla yüksek çözünürlüklü sensörden gelen veriyi işleyebilir; böylece yüksek performansla birlikte kısıtlı boyut, ağırlık ve enerji tüketim seviyeleri gerektiren gömülü ve uçta hesaplama cihazlarına yeni kapılar açar.

Jetson TX2

Jetson TX2 modül ailesi yalnızca 7,5 W güç tüketimi ile Jetson Nano’dan 2,5 kata kadar daha fazla performans sunar. Jetson TX2 NX, Jetson Nano ile pin ve form faktörü uyumluluğu sunarken; Jetson TX2, TX2 4GB ve TX2i, orijinal Jetson TX2 form faktörünü paylaşır. Dayanıklı Jetson TX2i, endüstriyel robotlar ve tıbbi ekipmanlar gibi ürünler için idealdir.

Jetson Nano

Jetson Nano modülü, modern yapay zeka iş yüklerini ve birden çok nöral ağı paralel olarak çalıştırmak ve yüksek çözünürlüklü birkaç farklı sensörden alınan verileri eş zamanlı olarak işlemek için gereken performansa ve güç verimliliğine sahip küçük bir yapay zeka bilgisayarıdır. Bu özellikleriyle modül, tümleşik ürünlere gelişmiş yapay zeka eklemek için en uygun giriş düzeyi seçeneğidir.

NVIDIA Jetson Serisi modüller, geliştirici kitler ve taşıyıcı kartlar farklı kullanım alanlarına sahiptir.

Hazır Yapay Zeka Kiti Nedir?

Hazır yapay zeka kitleri geliştirici kitlerden farklı olarak, yukarıda bahsi geçen Jetson modülleri ile bu modüllere uygun NVIDIA’nın donanım partnerlerine ait taşıyıcı kartların kit şeklinde bir araya getirilerek kullanıma sunulduğu gömülü sistem cihazlarıdır. Modüllerin entegre edilmesi için ihtiyaç duyulan taşıyıcı kartlar ise, üretim modüllerindeki hesaplama işlemleri için ihtiyaç duyulan uygulamaya özel fonksiyonellik, G/Ç arabirimleri, çevre birimleri ve güç kaynaklarının bulunduğu kartlardır.

Projeye uygun donanım özelliklerinde taşıyıcı kart ve performans gerekliliklerine göre modül seçimi, ürünün pazara çıkma sürecini kısaltacaktır. Örnek vermek gerekirse, 2 CSI kamera bağlayarak görüntü alınan, ek depolama alanına ihtiyaç duyulan bir sistem düşünülürse taşıyıcı kartın bu ihtiyaçları karşılayabilmesi için minimum gerekliliği 2 adet CSI kamera bağlantısı ve harici eMMC bellek olacaktır.

Projenize uygun yapay zeka bilgisayarınızı seçmek için mağazamızı ziyaret ediniz.

https://openzeka.com/urun-kategori/hazir-yapay-zeka-kitleri/

NVIDIA Jetson Platformu’na dair genel bir giriş yaptığımız yazının sonuna geldiğiniz için teşekkür ederiz. Artık proje geliştirmeye başlayabilirsiniz! Jetson ekosistemine dair bilgi sahibi olup çalışmalarına başlamak isteyen siz sevgili okurumuz için güzel haber, hemen şimdi [email protected] adresine mail atarak, blog okurlarına özel kupon kodu ile Jetson Nano Developer Kit’i %5 indirim ile satın alabilirsiniz. Kupon kodunuzu almak için mail atmayı unutmayın.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

Hesaplarınızda paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar