Okuma 6.2 dkKategoriler: AI, GEN AI

NVIDIA, OpenAI, Google ve IBM gibi dünya devlerinin kullanıma hazır ürünlerinin yaygın olarak kullanılmasıyla birlikte yapay zeka pazarı son yıllarda büyük ölçüde büyümekte. NVIDIA Picasso, ChatGPT , Google Bard ve IBM Watson bunlardan bazıları.

NVIDIA’nın yapay zeka çalışmaları tabiki de yalnızca bununla sınırlı değil. NVIDIA özellikle 2023 yılında duyurduğu donanımlar ile de yapay zeka çalışmalarına yeni bir soluk getirdi denilebilir.

Geçtiğimiz Kasım ayında duyurulan H200, 141GB bellek kapasitesi ve saniyede 4.8 terabayt hızıyla, büyük veri kümelerini işlemek için üretken yapay zeka(üretken yapay zeka nedir isimli yazıya göz atın.) ve yüksek performanslı hesaplama (HPC)  için devrim niteliğindedir.

Bunun yanında yine 2023 yılında tanıtılan yeni RTX Ada serisi ürünler (4000 Ada, 4500 Ada, 5000 Ada, 6000 Ada), yapay zeka uygulamaları için gereken yüksek performansı masaüstünüze getiriyor.

McKinsey, bugün tüm organizasyonların %50 ila %60’ının halihazırda yapay zeka araçlarından faydalandığını söylüyor. Yakın gelecekte bu sayının hızla artması bekleniyor.

Forbes’e göre ise, yapay zeka bugün dünyanın en hızlı büyüyen endüstrilerinden biri olup, bu alanın toplam piyasa değeri, on yıl sonunda yıllık bileşik büyüme oranı (CAGR) %37.3 oranında genişleyerek, belirtilen dönemde toplamda 1.81 trilyon dolarlık bir değere ulaşacak.

Üretken yapay zeka(Generative AI) ve doğal dil işleme(NLP) gibi teknolojik trendlerin liderliğindeki yapay zeka teknolojisinin bu yükselişi elbette boşa değil. Bu trendler, uzmanların yapay zekanın küresel ekonomiye katkısının 2030’a kadar 15.7 trilyon doları bulacağını öngörmesine yol açtı.

Fast Company’e göre 2023 yılında trend olan yapay zeka gelişmelerine göz atalım:

Ada

Müşteri hizmetlerinde GPT-4’ü kullanmak için 2016’da tanıtılan Ada, yapay zeka trendine erken katıldı. Meta, Verizon ve Shopify gibi markaların destek kanallarında kullanılan Ada, OpenAI tarafından geliştirilen yeni büyük dil modelleri üzerine çalışarak, bu yıl hem mesajlaşma hem de ses kanallarında çalışan tek bir yapay zeka asistanı oluşturma imkanı sağlayan bir sistem geliştirdi.

GitHub

Bugün 100 milyondan fazla geliştirici GitHub kod reposunu kullanıyor. Bu 100 milyon şirketin 1 milyondan fazlası ise Github’ın yapay zeka destekli kod yazma asistanı Copilot’u kullanıyor. Bu sayede kodu otomatik tamamlıyor ve hatta basit dilde ifade edilen isteklere dayanarak sıfırdan kod üretiyor. GitHub, bu yıl Copilot-X’in piyasaya sürülmesiyle çalışma alanını genişletti. Ayrıca, Visual Studio gibi popüler geliştirme araçlarının düzenleme ortamlarına chatbot’u entegre etti.

NVIDIA

Mevcut yapay zeka patlaması büyük ölçüde bir şirketin ürettiği çiplere bağlı: NVIDIA.

Yazının başında da belirttiğimiz üzere yapay zeka modellerinin gelişmesi bir noktada donanım ürünlerine bağlı. NVIDIA hem donanım hem yazılım alanındaki çalışmaları ile yapay zekanın gelişimine oldukça büyük katkı sağlıyor. NVIDIA 2023 yılında, Shutterstock ve Getty Images’dan lisanslı görüntüler kullanılarak eğitilmiş kendi görüntü oluşturma modellerini yaratarak NVIDIA Picasso isimli bir bulut hizmeti olarak sundu. Bu modeller, kullanıcıların kendi uygulamalarında veya projelerinde görüntü oluşturmak için kullanılabilir. NVIDIA Picasso, görüntü oluşturma sürecini kolaylaştırmak ve geliştirmek için kullanıcılara hazır ve önceden eğitilmiş yapay zeka modelleri sunar. Örneğin, sanat, tasarım veya grafik işleme alanlarında çalışanlar, bu modelleri kullanarak daha hızlı ve yaratıcı bir şekilde görüntü oluşturabilirler.

Runway

New York merkezli bir girişim olan Runway’in odak noktası yapay zeka tarafından üretilen videolardır. Geçtiğimiz yılın en etkileyici metin ve resim destekli videolarının bazıları, Runway’in modelleri tarafından oluşturuldu. Şirket bu yıl yapay zeka tarafından üretilen videoları kullanmak isteyen içerik üreticiler ve yapımcılar için yeni bir eğlence ve üretim bölümü başlattı. Runway, araçlarının zaten The Late Show with Stephen Colbert ve Everything Everywhere All at Once gibi hit filmin yapımcıları tarafından kullanıldığını belirtiyor.

Sony

Kamera ve sensör çipleri alanında uzun süredir önemli bir firma olan Sony, AITRIOS adlı bir platform geliştirdi. AITRIOS, işletmelerin yazılım geliştirme, yapay zeka entegrasyonu ve çözüm oluşturma süreçlerini kolaylaştıran ve bunları tek bir platformda birleştiren bir B2B hizmetidir.

Sourcegraph

AI kodlama asistanları, yazılım geliştiricilerinin iş akışlarının önemli bir parçası haline geldi. Sourcegraph, Cody asistanının temelini oluşturan büyük dil modellerini kullanıcının organizasyonu içinde kullanılan özel büyük kod tabanları üzerinde eğitti. Bu eklenen özellik, Cody’nin FAANG(Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) teknoloji devlerinin dördünde, Uber ve Databricks’te kullanılmasının bir nedenlerinden biridir.

OpenZeka olarak hem server hem de masaüstü ekran kartları hizmeti sağlamaktayız. Siz de kendi yapay zeka uygulamalarınızı geliştiriyorsanız, masaüstü ekran kartı, sunucu ekran kartı veya iş istasyonu gibi ihtiyaçlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Özelleştirebilir iş istasyonu konfigürasyonlarımız ile ihtiyacınız olan performansı sizlere sağlayabiliriz.

Güzel haber: 3 Aylık Cordatus lisansı tüm iş istasyonu ürünleri ile sunulmaktadır!

Herhangi bir sorunuz olursa lütfen [email protected] adresine mail atmaktan çekinmeyin.

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

Hesaplarınızda paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar