Okuma 10.6 dkKategoriler: Çeviri, AI, Frank Delise

NVIDIA Omniverse‘ün yeni beta sürümü, metaverse uygulamaları yapmak isteyen yazılımcılar, tasarımcılar, içerik üreticiler ve yeni başlayanlar için kullanıma sunuldu. Yeni sürümde referans uygulamaları ve araçlarına yönelik önemli güncellemeler bulunmaktadır.

Omniverse platformunun temel bileşenlerinin her biri, uygulamalar arasında işbirliğinin daha hızlı, erişilebilir ve esnek olması için güncellendi. Bu güncellemeler, her türlü yazılımcının kendi uygulamalarını, bağlantılarını ve uzantılarını her yerde kolayca oluşturmalarını sağlar.

Yeni NVIDIA Ada Nesli GPU desteği ve NVIDIA simülasyon teknolojisindeki ilerlemelerle desteklenen Omniverse beta sürümü, üçüncü taraf uygulamalardan büyük ve karmaşık sahneleri kullanma kolaylığını en üst düzeye çıkarma ve gerçek zamanlı render, path takibi ve fizik simülasyonunu en üst düzeye çıkarmaya odaklanıyor.

Şekil 1. NVIDIA Omniverse’ün 5 temel bileşeni

NVIDIA Omniverse’ün merkezi veritabanı ve işbirliği motoru olan Omniverse Nucleus, sunucular arasında daha hızlı anlık işbirliği ve kopyalama sağlıyor. Nucleus Navigator 3.2, yerinde (on-premise) ve bulutta bulunan sunucular arasında dosya ve klasörlerin sorunsuz bir şekilde taşınmasını mümkün kılıyor. Ayrıca görüntüleri, nesneleri ve diğer varlıkları hızlı bir şekilde bulmak için gelişmiş arama özelliğine sahiptir. Omniverse Live 2.0 ile OmniObjects, konektörler arasında daha hızlı işbirliğini sağlıyor.

Favori uygulamalarınızdan Omniverse Platformuna ulaşmanızı sağlayan Omniverse Connect ile popüler uygulamaların yeni ve güncellenmiş konektörlere ulaşılabiliyor. Beta sürümü, diğerlerinin yanı sıra PTC Creo, Autodesk Alias, Kitware ParaView, Siemens JT, Autodesk Maya ve pek çok daha uygulama için yeni ve güncellenmiş konektörler içeriyor.

Omniverse Simülasyon‘un en önemli aracı olan NVIDIA PhysX 5, kendi fizik simülasyon uygulamalarınızı kolayca oluşturabildiğiniz, değiştirebildiğiniz ve kullanıma sunabildiğiniz açık kaynaklı bir yapıdadır. PhysX’in yeni sürümü, birden fazla sahne desteği, çarpışmayla tetiklenen ses ve robotik uygulamalar için bir denetim gibi heyecan verici yeni özelliklerle birlikte geliyor. Omniverse’ü indirerek Omniverse Simülasyonunu deneyimleyebilir, PhysX 5 ve gerçek zamanlı RTX Rendering’in gücünü görmek için Omniverse Showroom‘da teknik demoları test edebilirsiniz.

Omniverse uygulamalarındaki yeni özellikler ve yetenekler, yeni başlayan veya deneyimli Python ve C++ yazılımcılarının sektöre özgü kendi metaverse uygulamalarını ve uzantılarını daha kolay geliştirmelerine, paketlemelerine ve yayınlamalarına olanak tanıyan Omniverse Kit 104 tarafından destekleniyor.

USD (Universal Scene Description) ile Omniverse’e Bağlanma

NVIDIA yazılım partnerleri, Omniverse Kit üzerinde faydalı uzantılar ve konektörler oluşturmaya öncülük ediyor. Son zamanlarda yayınlanan uzantılar ve konektörlerden bazıları şunlardır:

  • Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Autodesk Revit, Epic Games’ Unreal Engine, McNeel Rhino, Trimble SketchUp, Graphisoft Archicad ve Kitware’s ParaView için Omniverse konnektör güncellemeleri
  • Autodesk Alias ve PTC Creo için yeni Omniverse konnektörleri
  • Omniverse uygulamaları ve iClone 8 arasında sorunsuz etkileşim için Reallusion iClone 8.1.0 anlık senkronizasyon konnektörü
  • Omniverse kullanıcılarının OctaneRender’ı doğrudan Omniverse Create veya View ile görünüm alanında kullanmalarını sağlayan OTOY OctaneRender hydra render delegesi
  • Yapay zeka, analiz ve simülasyon kullanımını teşvik etmek için veri ve geometriyi normalleştirmeye yönelik Nextspace dijital ikiz platform uzantısı
  • Yapay zekası yardımı ile plaka tanıma için büyük plaka verilerinin sentetik üretimine yönelik SmartCow’un Omniverse uzantısı

Hollywood sınıfı avatar tarama sağlayıcısını Omniverse’e bağlayan Lumirithmic gibi şirketlerin, daha fazla uzantı ve konnektörü yakın zamanda oluşturması beklenmektedir.

Lumirithmic Yazılım Mühendisliği Başkan Yardımcısı Jayanth Kannan, kurumsal müşterilerine hizmet vermek için temel içerik dağıtım motoru olarak NVIDIA Omniverse’i kullandıklarını belirtti. Jayanth Kandan, “”NVIDIA Omniverse tüm ağır işleri üstleniyor ve Avatarlarımızın endüstri standardı DCC araçlarıyla sorunsuz bir şekilde entegre edilmesini sağlayarak müşterilerin ürünlerimizi ticari projelerinde kolayca kullanmalarına yardımcı oluyor.” dedi.

Omniverse’ü büyüten bir başka ortak olan Move.ai, yakında Omniverse kullanıcılarına işaretlemeden hareket yakalama uzantısını yayınlayacak. Move.ai İşbirliği ve Teslimat Başkanı Niall Hendry “Omniverse, kullanıcılarının ücretsiz hareket kütüphanemize erişmelerine olanak tanıyacak Move uzantımızla kullanıcıların yaratıcı işlem hatlarını (pipeline) geliştirme potansiyelinden heyecan duyuyoruz.” dedi. Move uzantısının Omniverse kullanıcılarına Move Hareket kütüphanelerine ücretsiz erişim izni vererek yaratıcıklıklarının artırmasına katkı sağlıyor.

Yazılımcılar, özel ürün ve uygulamalarını yayınlamak için yeni bir kanal sunan yeni Omniverse Exchange Yayıncılık Portalı‘na erken erişim için başvurmaya davet edilmektedir.

NVIDIA Omniverse Kit 104 ile Metaverse Araçları Geliştirmek İçin Yeni Bir Yapı

NVIDIA Omniverse Kiti, her Omniverse mikroservisinin (DeepSearch gibi) veya referans uygulamasının (Omniverse Create, View veya Isaac Sim gibi) üzerine inşa edildiği SDK’dır. Bu mikroservisler ve referans uygulamalar, yazılımcıların kopyalaması ve özelleştirmesi için oluşturuluyor.

Omniverse geliştirme çalışmalarının çoğu Python dilindedir. Omniverse Kit 104 beta sürümü, C++ yazılımcıların ve teknik sanatçıların C++ kullanarak uzantılar oluşturmaları için yeni bir dizi uzantı şablonu içeriyor.

Omniverse Kiti uzantı şablonları, kullanıcı arayüzü widget’ları, USD etkileşimleri ve daha fazlasını geliştirmek için referans görevi görecek çeşitli örnek uzantılar içeriyor. Bu şablonlar, sıfırdan uzantı oluşturma ihtiyacını ortadan kaldırıyor ve uygulama geliştirme sürecini hızlandırıyor.

Omniverse Kitte yeni uygulama şablonları kullanıma sunuldu. Bu şablonlar vasıtası ile RTX, PhysX, OmniGraph ve USD gibi temel Omniverse teknolojilerinden yararlanan NVIDIA’nın referans uygulamalarına benzer gelişmiş 3D araçlar üretmek artık mümkün.

Şekil-2. RTX, PhysX, Nucleus, OmniGraph ve USD gibi Omniverse platformundaki teknolojilerden yararlanarak kendi uygulamalarınızı oluşturmak için yeni Omniverse Kit uygulama şablonunu kullanın.

Omniverse Kit’teki diğer önemli güncellemeler şunlardır:

  • Özelleştirilebilir açık iş akışları için Viewport 2.0
  • Omni.ui.menu’de kullanıcı arayüzleri için yeni navigasyon imkanları
  • Uzantı özelliklerini Actions içinde kapsülleme yeteneği
  • Kısayol Tuşlarını yönetmek için merkezi bir API ve kullanıcı arayüzü

Omniverse Kit 104 hakkında daha fazla bilgi edinmek için Omniverse Kit 104’te, C++ ve Python ile Kendi Metaverse Uygulamalarınızı Oluşturun bölümüne bakın. NVIDIA Omniverse ile Sanal Dünyalar için Uzantılar ve Uygulamalar Oluşturma başlıklı GTC oturumunu da isteğe bağlı olarak izleyebilirsiniz.

Omniverse Kit 104’ü, Omniverse Referans Uygulamaları ile Çalışırken Görün

Omniverse Code, yazılımcıların Kit 104‘ün tüm yeni özelliklerinden yararlanabilecekleri entegre bir geliştirme ortamıdır (IDE). Omniverse uygulamalarının, uzantılarının ve mikroservislerinin oluşturulmasına yönelik en güncel dokümantasyon ve örnekler Omniverse Code’a entegre edilmiştir, böylece her türlü yazılımcının Kit uzantılarını geliştirmeyi ve kullanmayı öğrenmesi kolaylaşıyor.

Omniverse Code, Omniverse’ten yararlanmayı her zamankinden daha kolay hale getiriyor. Böylece sisteme aşina olmayan yazılımcılar iş akışlarını daha verimli hale getirerek, kişiselleştirmek için hızlı bir şekilde araçlar ve uygulamalar oluşturabiliyor. Omniverse Create uygulaması, beta sürümünün bir parçası olarak animasyon iyileştirmeleri ve daha fazla kişinin katkısını sağlayabilmek için yeni yeteneklerle güncellendi. İçerik üreticiler, katman tabanlı canlı iş akışları ve bir sahnedeki diğer kullanıcıların konumlarını gösteren Viewport simgeleri ile büyük dünyalarda daha sorunsuz bir şekilde işbirliği yapabiliyor.

Bu sürüm ayrıca Ada Nesli GeForce RTX ve NVIDIA RTX GPU‘larda bulunan yeni DLSS 3’ü de destekleyerek gerçek zamanlı olarak ek yüksek kaliteli kareler oluşturarak RTX görüntüleyicide performans ve kalitede büyük iyileştirmeler sağlıyor.

Omniverse Create’de PhysX Authoring Toolbar ve Signed Distance Field (SDF) Collider’lar da dahil olmak üzere birçok yeni PhysX uzantısını da kullanabilirsiniz.

  • PhysX Authoring Toolbar – Tüm içeriğinizin simüle edilmiş ortamda doğru şekilde çalışmasını sağlamak için basit bir yazma araç çubuğu.
  • SDF Collider – SDF tabanlı çarpışma algılama fiziki nesneleri için kullanılabilir ve dişlilerin gerçek zamanlı simülasyonuna olanak tanır.Bu yıl Omniverse Create, Kit’te 300’den fazla uzantıyı kullanıma sundu. Bunlar arasında:
  • ActionGraph – Create’deki özel bir OmniGraph türüdür. ActionGraph, düğüm tabanlı görsel programlama ile sahneler içinde olay güdümlü davranışlar oluşturmanıza olanak tanır.
  • Omni.ui.scene- Omni.ui’da bir uzantıdır. Omni.ui.scene, widget’lar ve manipülatörler için doğrudan viewport veya 3B ortam içinde etkileşimli kullanıcı arayüzü oluşturmanıza olanak tanır.
  • DeepSearch – Yapay zeka ile güçlendirilmiştir bir mikroservistir. Omniverse Nucleus’s asset veritabanında anlık doğal dil veya 2B görüntü tabanlı arama yapılmasını sağlayarak görüntüleri, nesneleri veya diğer varlıkların kullanılmasını sağlar.

 Bir varlığa olay güdümlü davranışlar eklemek için Action Graph’i kullanın. Gösterilen araba için kapıları açıp kapatabilir, spoyleri yükseltip alçaltabilir ve boya renklerini değiştirebilirsiniz

Mimarlık firması olan Mead&Hunt’ta XR&Görselleştirme Program Yöneticisi olan Eric Craft, “Mimari tasarım/görselleştirme iş yükleri için normalde yazılımlarımızı kullanırız, ancak kullandığımız bu yazılımlarda sınırlamalarla karşılaşabilirsiniz. NVIDIA’nın Omniverse geliştirme platformu, araçları kolayca değiştirip özelleştirebilmemi sağlıyor, böylece şirketimiz için daha verimli ve daha etkili bir araç seti oluşturabiliyorum.” dedi. Craft Ominiverse’ün USD tabanlı olduğu için platformu diğer popüler endüstri araçlarıyla bağlantı kurabildiğini ve bu şekilde bir yerde özel bir Omniverse aracı oluşturarak bunu çok uygulamalı iş akışlarında kullanabildiklerini, ayrıca USD katman tabanlı iş akışı sayesinde, tasarım güncellense dahi Omniverse’deki değişikliklerin korunduğunu belirtiyor.

Ses dosyasına göre gerçekçi vücut hareketleri oluşturan yapay zeka destekli bir araç olan Audio2Gesture, artık Omniverse Machinima‘da bulunuyor.

Basit bir inceleme ve onay uygulaması  Omniverse View, artık odaklanmış, işbirliğine dayalı bir inceleme ve işaretleme deneyimi sunuyor.

Yapay zeka ve simülasyon iş akışları için 3B sentetik veriler oluşturmaya yönelik bir SDK olan NVIDIA Omniverse Replicator, tercih ettiğiniz Bulut Hizmeti Sağlayıcısında (CSP) konteyner olarak kullanılabiliyor.

AWS kullanıcıları, AWS’de bulunan Omniverse GPU-Optimized AMI’den yararlanabilir ve replicator konteynerini EC2 üzerinde sorunsuz bir şekilde kullanabilir.

NVIDIA Omniverse ile Çalışmaya Başlayın

Omniverse’ün beta sürümü ile inşa etmeye başlamak için Omniverse ücretsiz lisansını indirebilirsiniz.

Omniverse ekibi, beta sürümü hakkındaki geri bildirimlerinizi duymak için sabırsızlanıyor ve bireysel kullanıcıların deneyimini iyileştirmek için Omniverse forumlarındaki bildirimleri değerlendiriyor.

Omniverse Enterprise hakkında gelişmeleri takip etmek için Omniverse haber bültenine abone olabilirsiniz.

İlave kaynaklar için Omniverse Yazılımcı Kaynak Merkezi‘ni ve USD sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Omniverse topluluğuna, Discord sunucusuna ve Twitch Kanalına katılabilirsiniz.

OpenZeka Omniverse webinarı izleyebilirsiniz.

Yazının kaynağına buradan ulaşabilirsiniz.

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

Hesaplarınızda paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar