Okuma 4.5 dkKategoriler: OTONOM ARAÇLAR

Bu yazımızda, kutulu bir çözüm olan AAEON Boxer 8221-AI ürünün BSP kurulumundan bahsedeceğiz. Kurulum adımlarına geçmeden önce BSP’nin ne olduğundan bahsedelim. BSP yani Board Support Package, taşıyıcı kart donanımlarının çalışması için gereken sürücü dosyalarını içeren bir yazılım paketidir. Bilgisayar anakartlarında olduğu gibi her taşıyıcı kartın da kendi marka ve modeline özgü BSP paketi bulunur. Yapay zeka kitini kullanabilmek için bu kendine özgü BSP paketinin kurulması gerekir.

Giriş bilgilerini verdiğimize göre ürünün tanıtımına başlayabiliriz. AAEON kutulu sistemleri, diğer hazır yapay zeka kitlerinden farklı olarak kullanılan modüllere özel olarak tasarlanıyor. Yani Nano içeren bir kutuda Xavier NX kullanmanız mümkün değil. Xavier NX ve Xaviver kullanılan kutulu sistemlerimizi buradaki linke tıklayarak inceleyebilir, projeniz için hangi ürünü seçeceğiniz hakkında kararsızlık yaşıyorsanız [email protected] adresine mail atabilirsiniz.

Boxer 8221-AI, endüstriyel kullanımlara da uyumlu bir yapıda tasarlanmıştır. Fansız yapısı sayesinde toz veya diğer kirletici maddelerden minimum seviyede etkilenir ve uzun kullanım ömrü sağlar. Jetson Nano modülünün hesaplama gücünün yanında, 4 adet USB 3.2 portu, iki adet RS-232 COM portuna sahiptir.

AAEON Boxer-8221-AI Kurulumu İçin Gerekli Donanımlar

1- AAEON Boxer-8221-AI Nano

Kurulum işlemini gerçekleştireceğimiz kutulu ürün.

2- Ubuntu İşletim Sistemi Yüklü Bir Bilgisayar

Kurulum aşamasında yapay zeka kitine bağlanmak, gerekli sürücülerin ve işletim sisteminin kurulması için Ubuntu 18.04 yüklü bir bilgisayar gerekmektedir. Kurulum aşamasını tamamladıktan sonra ihtiyacımız kalmayacak.

3- Micro USB Kablo
Kit ile bilgisayar arasındaki bağlantıyı sağlamak için kullanacağız.

4- Uygun Güç Adaptörü
Kite güç vermek için gerekli olan uygun gerilim ve akım aralığına sahip daha önceden test edilmiş bir adaptör kullanmamız gerekiyor.

5- HDMI Girişli Monitör
Kurulum tamamlandıktan sonra kiti çalıştırıp görüntü almak ve geliştirmelerimizi yapmak için kullanacağız. HDMI dışında çıkışı olan monitörler için VGA to HDMI gibi dönüştürücülerin kullanılması problem yaratabileceği için doğrudan HDMI ile çıkış yapan monitör kullanılmasını tavsiye ederiz.

Kurulum işlemi tek aşamadan oluşmaktadır. AAEON ürünlerinde, BSP dosyalarına JetPack SDK Bileşenleri de dahildir. Bu yüzden kurulumu yaptıktan hemen sonra projelere başlayabilirsiniz. Ürünün BSP dosyasına buradan ulaşabilirsiniz.

Ürünü HDMI kablo ile monitöre bağlayın. Kit, recovery modunda monitöre görüntü vermez fakat yükleme işlemi bittikten sonra otomatik olarak açılacağı için ihtiyacımız olacak. Eğer bir masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız da 5.adımdan sonra monitörü kite bağlayabilirsiniz.

1- BSP dosyasını indirdiğiniz adrese gidin ve aşağıdaki komutu kullanarak dosyayı çıkarın. Sürüm değişikliklerinde dosyanın ismi aşağıdakiyle farklı olabilir.

Copy to Clipboard

2- Çıkarma işlemi bittikten sonra kiti recovery mode’da başlatmak gerekiyor. Aşağıdaki komutu çalıştırdığınız zaman kit recovery mode’da olmadığı için herhangi bir adres göremeyeceksiniz.

Copy to Clipboard

3- Kiti recovery mode’da başlatmak için kit ile bilgisayarı birbirine micro usb kablo ile bağlayın. Recovery butonuna basılı tutarken güç bağlantısını yapın. Aşağıdaki komutu tekrar çalıştırdığınızda NVidia Corp. adresini görürseniz recovery mode’da başlatma işlemi başarıyla tamamlanmış demektir.

Copy to Clipboard

4- Kiti recovery mode’a aldığımıza göre kurulum işlemine geçebiliriz. Bunun için ilk önce bootloader/ dosyasına erişin daha sonra da aşağıdaki komutu çalıştırın.

Copy to Clipboard

5- Kurulum aşaması bittikten sonra kit otomatik olarak açılacaktır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi JetPack SDK Components, BSP dosyasına dahil olduğu için DeepStream gibi ek SDK kullanmayacaksanız SDK Manager ya da OTA yöntemiyle yükleme yapmanıza gerek yok.

JetPack SDK, aldığı güncellemelerden dolayı kapladığı alan gittikçe artıyor. Bu sebeple kurulum sırasında veya kurulumdan sonra eMMC hafıza yetersiz uyarısı ile karşılaşmanız normal. Böyle durumlarda yapılabilecek birkaç şey bulunmaktadır:

  • İhtiyacınız olmayan programları silin. Örneğin Libre office, thunderbird mail, rhtymbox player gibi programları silebilirsiniz.
  • Kurulum anında kullanılan ve sonra kullanılmayan deb ve cache dosyalarını silin.
  • Docker sistemini SD karta taşıyın ve çalıştıracağınız uygulamaları, docker üzerinden kullanın.

AAEON Hazır Yapay Zeka Kiti, AI çalışmalarınız için hazır, bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

Hesaplarınızda paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar