Okuma 3.2 dkKategoriler: Çeviri, OTONOM ARAÇLAR, Scott Martin

Doğu Avrupa’da bir organik domates çiftliğinde büyüyen Bakur Kvezereli; işçi kıtlığına, pestisit sorunlarına ve yükselen enerji maliyetlerine tanık oldu. Yıllar sonra, 2014’te MIT’de çalışırken çiftçilerin bu sorunlarını çözmede yapay zekanın yardımı olabileceği aklına geldi. Birkaç yıl sonra, Palo Alto – California merkezli bir elektrikli otonom traktör startupı olan Ztractor’ü kurdu.

Ztractor, 135 farklı ekin üzerinde çalışabilecek şekilde konfigüre edilebilen traktörler sunuyor. Çiftliklerin bitkilerin daha iyi şartlarda yetişmesine, mahsul veriminin artırılmasında ve daha yüksek verimlilik elde edilmesine yardımcı olmak için bilgisayarlı görü görevleri için NVIDIA Jetson uç AI platformuna güveniyorlar.

Elektriğe geçiş aynı zamanda, Ztractor makinelerinin siyah dizel egzoz dumanı yaymadığı anlamına geliyor. Şirket, model eğitimi ve çıkarım için NVIDIA GPU‘ları kullanan Bilberry, FarmWise, SeeTree, Smart Ag ve bir John Deere kuruluşu olan Blue River gibi büyüyen tarım şirketleri arasında yer alıyor. Bu şirketler, herbisit kullanımını azaltma ve organik çiftlikleri destekleme konusunda öncülük ediyor.

Traktörler için Tesla Anı

Kvezereli, MIT’de MBA yaparken edindiği içgörülerden birinin endüstriyel tarım makinelerinin kendi elektrik devrimine hazır olduğu olduğunu söyledi.

Kirliliği azaltmaya yönelik zorunluluklar ve temiz yakıtlı araç teşvikleri gibi otomobilleri etkileyen aynı dinamiklerin, tarım ekipmanı üreticileri ve onların müşterilerine hitap ettiğini söyledi.

Kvezereli: “Traktör endüstrisinin, elektrikli makinelere ve yapay zekaya geçişle birlikte kendi Tesla anının zirvesini yaşadığını fark ettim. Traktör firmaları elektriğe geçiş yapıyor olacak” dedi.

Organik Çiftliklere Yapay Zeka Desteği

ZTractor, çiftçilere yardımcı olmak için üç farklı araç modeli sunuyor. Her birinde 67 sensör, altı kamera ve GPS bulunuyor. Traktörler, mahsullerin durumları hakkında bilgi sağlamak için NVIDIA Jetson uç AI platformunda çalışan modellere beslenen tarla verilerini topluyor.

Haşereler, konvolüsyonel sinir ağları ile milisaniyeler içinde tanımlanabilir, sayıları çıkarılabilir ve belirli bir bölgeye eşlenir. Böylece daha hızlı bitki tedavisi sağlanır. Yaprak bitleri, bitkileri istila ediyorsa ve orası organik bir çiftlikse, bitleri yemeleri için uğur böceklerini serbest bırakmanın zamanı gelmiş olabilir. Aksi takdirde denetleme için tarlaya girek işçilerin bitkileri düzenli olarak çiğnemesi mahsul kayıplarına yol açabilir.

Kvezereli, “Organik domatesler ile organik olmayanlar arasında aynı rekabetçi kaliteyi elde etmek için yüzde 30 daha fazla insanı işe almanız gerekiyor. Ztractor de burada devreye giriyor” dedi.

Ztractor makineleri ayrıca toprak sürme ve diskleme gibi toprak hazırlama görevlerini de yerine getirebilir. Bu görevlerde işgücü eksikliklerini gidermeye yardımcı olmak için tohumlama ve hassas yabancı ot kontrol ekipmanı (AI destekli kameralar ile çalışan akıllı püskürtücüler gibi) ile çalışabilir.

Makineler, birime bağlı olarak tek şarj ile 8-12 saat arası çalışabilir.

Jetson Destekli Traktör Otonomisi

Çiftçiler, makinelerin coğrafi sınırlarını belirlemek için uydu verilerini veya hava görüntülerini ve yerleşik GPS’i kullanarak, traktörün takip edeceği yolun koordinatlarını ayarlayabilir.

Traktörler, gerçek zamanlı yol planlaması için NVIDIA Jetson Xavier üzerinde TrailNet modelini çalıştırıyor. Yaklaşık 500 görselden oluşan özel bir veri seti ile eğitilen bu sinir ağı, gücünü NVIDIA GPU‘larından alan bulut tabanlı sunucularda eğitilerek gelen veriden alıyor.

Ztractor sisteminin pilot testleri, Silikon Vadisi’nin hemen güneydoğusundaki Gilroy, Kaliforniya’da bulunan birkaç organik aile sarımsak çiftliğinde devam ediyor.

Yazının kaynağına buradan ulaşabilirsiniz.

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

Hesaplarınızda paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar