Okuma 4.6 dkKategoriler: Çeviri, Daniel Saaristo, INCEPTION, OTONOM ARAÇLAR

Earth System Science Data’ya göre, gezegenimizin CO2 emisyonunun yaklaşık %6’sından orman yangınları sorumlu. Avustralya’da 2019-2020 sezonunda yaşanan yangınlarda, yarım milyar kadar memeli, kuş ve sürüngenle birlikte 46 milyon hektarlık arazi kül oldu. Orman yangınlarını önlemek, canları ve malları kurtarmak bir yana, büyük miktarda CO2 emisyonunu azaltmanın da bir yoludur. NVIDIA Inception programı üyesi firmalardan olan OroraTech, geliştirdikleri orman yangını tespit ve gözetleme servisi ile bu sorunu doğrudan ele alıyor.

Yer kameraları, kuşbakışı gözlemler ve yerel hava durumu bilgileriyle birlikte ağırlıklı olarak uydudan gelen veriyi birleştiren Münih merkezli girişim, günümüzün en yaygın felaketlerinden birini önleme görevini üstleniyor.

Şirket kurucularından biri olan Björn Stoffers: “Orman yangınları küresel bir fenomen. Fakat küresel ısınma durumu daha da kötüleştiriyor. Daha fazla kuraklık, haşere istilası, daha yüksek sıcaklıklar yaşanıyor. İnsanlar orman yangını riski olan alanlarda ev inşa ediyor. Amacımız, dünya çapındaki orman yangınlarını gözetlemek ve her yangını 30 dakika içinde tespit etmektir.” dedi.

Orman Yangını: Başlangıcından Sonuna Kadar Tespit

OroraTech, orman yangınları ortaya çıkmadan önce alanların izlenmesine yardımcı olmak için risk değerlendirme özellikleri sağlar. Uygulamanın bütünsel yaklaşımı, olası bir orman yangınının kolayca yayılabileceği savunmasız alanları ortaya çıkarmak için bir yangın risk endeksi, rüzgar parçacık katmanları ve bitki örtüsünün yeşilliğini ile birlikte nem seviyelerini analiz eder.

Aktif bir orman yangını sırasında erken tespit ve gerçek zamanlı gözetleme yapılır. 19 uydudan ve yer tabanlı birçok kameradan gelen görüntüleri kullanan şirketin sistemi, kırsal bölgelerde bile orman yangınlarını algılayabilir ve ardından alanın görselleri ile birlikte yangının zaman içindeki ilerlemesini sunabilir.

Mozambik’in Niassa Özel Rezerv bölgesindeki Yaban Hayatı Koruma Derneği, OroraTech’in sistemini şimdiden kullanmaya başladı. Sistemin verdiği orman yangını uyarıları, korucuların kamp ile alev arasında sadece 100 metre kalmış bir ana kampın yanmasının önüne geçmesini sağladı. Sistem ayrıca bir orman yangını meydana geldikten sonra hava kirliliğini, yangının kaynağını ve yanmış alanı incelemek için hasar analizi çözümü de sunar.

Özünde Hız Var

OroraTech, hizmeti aracılığıyla orman yangını önleme ve algılamayı hali hazırda hızlandırıyor olsa da, bir uyduyu diğer kullanıcılarla paylaşmanın getirdiği sınırlamalar vardır. Kapsama alanı her zaman mevcut olmaz ve veri indirme işlemleri 1,5 saate kadar sürebilir. Orman yangınları, yavaş ilerleyen olaylar değildir. Hatta, otlak alanlarda 23 km/h kadar büyük bir hızla yayılabilirler.

Bu yıl, OroraTech içerisinde yerleşik olarak NVIDIA Jetson Xavier NX bulunan, kendi AI nano uydularını piyasaya sürüyor. Kompakt ve düşük güç gereksinimine sahip olan modül, yalnızca 15W güç ile saniyede 21 trilyona kadar hızlandırılmış işlem sağlayabiliyor. Modern sinir ağlarını paralel olarak çalıştırır ve birden fazla yüksek çözünürlüklü sensörden gelen verileri hızlı bir şekilde işler. Veriler, yangının ortaya çıkışından itibaren 2-3 dakika içerisinde, sahada anında müdahale yapılabilmesi için ilgili yerlere gönderilir.

Bu minyatür uydular, kullanılan daha küçük sensörler sayesinde büyük bir uyduya kıyasla çok daha düşük maliyetlerle inşa edilebilir, fırlatılabilir ve çalıştırılabilir. Bu durum, OroraTech’in 100’den fazla uyduyu kolay bir şekilde fırlatmasını ve gezegene dair çok daha iyi bir kapsama alanı elde etmesini sağladı.

Uydulardan Startup Firmalarına

Stoffers, Thomas Grübler, Florian Mauracher ve Rupert Amann; OroraTech’i 2018 yılında, uzay ve uydu teknolojisi üzerine çalıştıkları Münih Teknik Üniversitesi’nin bünyesinde kurdular. Şimdi uluslararası 50’den fazla çalışanıyla OroraTech, dünya çapında orman yangını yönetiminde devrim yaratmayı misyon edinmiş bir firma.

Şirketin çabaları; AI, veri bilimi ve HPC girişimleri için pazara giriş desteği, uzmanlık ve teknoloji sunan bir hızlandırıcı program olan NVIDIA Inception’dan destek almasını sağladı. Stoffers “Inception’ın bir üyesi olmak, eğitim desteği, donanıma erişim, ağ oluşturma ve VC etkinliklerindeki görünürlük ile yolculuğumuzda bize yardımcı oldu.” dedi.

Firma, ileriye dönük olarak firma; sürdürülebilir topluluklar, iklim eylemi ve karada yaşamı destekleme gibi kilit Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmaya yardımcı olmayı hedefliyor.

OroraTech’in Kasım ayındaki #GTC21 etkinliğindeki sunumunu izlemek için hemen ücretsiz kayıt olun.

Yazının kaynağına buradan ulaşabilirsiniz.

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

Hesaplarınızda paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar