Okuma 4.6 dkKategoriler: KEŞFET, PRO GRAFİK

Bu inceleme yazımızda konumuz NVIDIA RTX A4000.

RTX A4000, NVIDIA’nın son çıkardığı ekran kartı mimarisi olan Ampere’e sahip. Ampere mimarisinin bir önceki nesil olan Turing mimarisine göre üstünlükleri; ikinci nesil RT çekirdekleri, üçüncü nesil Tensor çekirdekleri, Cuda çekirdekleri ve PCIe 4.0’ı gösterebiliriz. Biz şimdi tekrar A4000‘in özelliklerine dönelim, Ampere mimarisi hakkında detaylı bilgiye de buradan ulaşabilirsiniz.

İlk olarak form faktörü yani fiziksel özelliklerinden başlıyoruz. Diğer A serisi profesyonel ekran kartları gibi tasarlanmıştır. Küçük boyut sayesinde dar alanlara kolaylıkla yerleştirebilirsiniz. Blower tipi fanı, soğuk havayı direkt ekran kartının içinden geçirerek kasanın dışına atacağı için birkaç tane A4000’i yan yana rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sıcaklıkları birbirini etkilemeyeceği gibi, kasanın içine sıcak hava vermediği için diğer kasa parçalarını da etkilemez. Boyutu küçük olduğu gibi güç tüketimi de küçük; maksimum enerji tüketimi sadece 140W.

Şimdi de kapasite özelliklerine geçiyoruz. NVIDIA RTX A4000, Ampere mimarisinin sağladığı yeniliklere ek olarak en güçlü tek slot ekran kartıdır. PCIe 4.0 destekli, 16 GB DDR4 yüksek hızlı belleğe sahip orta seviye profesyonel sınıf GPU’dur. Aşağıdaki tabloda göreceğiniz gibi, 48 adet ikinci nesil RT çekirdeğine, 192 adet üçüncü nesil Tensor çekirdeğine, 6,144 adet CUDA® çekirdeğine sahiptir.

A4000’in Çekirdekleri Ne İşinize Yarar?

RT (ray tracing) yani ışın izleme çekirdekleri, önceki nesil mimariye göre 2 kat fazla performans sağlar. Işın izleme destekli bir oyun oynadığınızı veya Omniverse kullanarak bir sahne hazırladığınızı düşünün. Oyundaki veya sahnedeki ışınların takibi için gereken matematiksel hesaplamalar yapılırken RT çekirdekleri kullanılır. İkinci nesil RT çekirdekleri de bu hesaplamaları hızlandırır. RT çekirdekleri, görsel doğruluğa direkt etkisi olan motion blur yani hareket bulanıklığı hesaplamalarını da hızlandırır.

Tensor çekirdekleri, nesne tespiti yaptığınız AI çalışmanızda, oluşturduğunuz sinir ağlarınızın eğitim ve çıkarım aşamalarını hızlandırırken kullanılan çekirdeklerdir. Yapısal seyreklik için donanım desteği sayesinde önceki nesil mimariye göre 11 kat hızlanma sağlar. Yine oyunlardan ve tasarım işlemlerinden de örnek verecek olursak; AI ve grafik işlemlerini birleştiren DLSS yani derin öğrenme süper örnekleme teknolojisi, tensor çekirdeklerini kullanır.

CUDA çekirdekleri, teknoloji dünyasıyla yolu bir noktada kesişen herkes duymuştur. CUDA yani Compute unified device architecure, ekran kartlarına çok yüksek performanslı paralel özellik kazandırmıştır. En kısa anlatımıyla, kanser hücrelerini tespit eden derin öğrenme projesi için de yüksek hızlı render alırken de GPU’nun ihtiyaç duyduğu paralelleştirme, CUDA çekirdekleri sayesinde olur. Bu çekirdeklerin sağladığı başka bir özellik de programmable shading cores denen gelişmiş gölgelendirme. Bu gölgelendirme özelliği, sahnelere derinlik sağlar.

A4000’in sahip olduğu çekirdekleri tek tek açıkladık fakat çekirdeklerin hepsi aslında birbiriyle ortak çalışır. Örneğin DLSS teknolojisinde görüntü CUDA çekirdekleriyle düşük çözünürlükte render edildikten sonra tensor çekirdekleriyle yüksek çözünürlüğe ölçeklenir, RT çekirdekleri de sahnedeki ışınların hesaplamalarını yaparak gerçeklik kazandırır.

RTX A4000’i Nerelerde Kullanabilirsiniz?

Bir önceki nesle göre:

  • 6,144 tane CUDA çekirdeğini, 2.7 kat daha iyi FP32 performansına ihtiyaç duyduğunuzda
  • 192 adet üçüncü nesil Tensor çekirdeği, büyük AI modellerinizi 11 kat daha hızlı eğitmeniz gerektiğinde
  • 48 adet ikinci nesil RT çekirdeğini, 2 kat daha fazla ışın izleme performansı gereken işlerinizde tercih etmeniz gereken kart RTX A4000’dir.

2 tane 8K, 4 tane 4K çoklu monitör desteğini, farklı finans piyasalarını takip ederken kullanabilirsiniz. Ya da mimarsanız,  tasarladığınız binaları daha detaylandırabilir, daha büyük çevre tasarımları yapabilir, ışın izleme desteğiyle de daha gerçekçi bir görünümde olmasını sağlayabilirsiniz. Daha büyük modeller ya da çevre oluşturabilir çünkü 16GB GDDR4 belleğe sahip.

Oyun yapımcısıysanız, tasarım ekranında daha çok özellik kullanabilirsiniz. Örneğin Unreal Engine kullanıyorsanız, Omniverse konektörüyle daha fazla teknolojiye erişebilirsiniz.

Karakter tasarımcısıysanız, yine Omniverse konektörleri ve Audio2Face gibi yeni uygulamalar kullanarak karakterinizin gerçek mimikler yapmasını sağlarsınız.

AI geliştiricisiyseniz, tavsiye sistemleri gibi kompleks modellerle çalışmaya başlayabilirsiniz.

Kısacası NVIDIA RTX A4000, orta seviye profesyonel işlerinizde rahatlıkla kullanabileceğiniz bir ekran kartıdır.

Aklınıza takılan başka sorular varsa veya avantajlı fiyatlarımızı merak ediyorsanız mağazamızı buraya tıklayarak ziyaret edebilirsiniz. 

GPU Özellikleri NVIDIA RTX A4000
Bellek 16GB GDDR6 with error-correction code (ECC)
Görüntü Portları 4x DisplayPort 1.4
Maksimum Güç Tüketimi 140W
Bağlantı PCI Express Gen 4 x 16
Form Faktörü 4.4″ (H) x 9.5″ (L) Single Slot
Termal Aktif (Blower Fan)
VR Desteği Var

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

OPENZEKA HABERLERİ

Abone olmak ister misiniz?

Hemen ilgilendiğiniz alanları seçerek bültenimizden haberdar olabilirsiniz.

Kategoriler

Hesaplarınızda paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar